Podle Televize Seznam, která zprávu zveřejnila v pátek večer, je důvodem tohoto kroku loňská akvizice hutí Ilva v italském městě Taranto.

Akvizici následně prověřovala Evropská komise z obavy, aby společnost nezískala příliš velký podíl na evropském trhu.

ArcelorMittal Ostrava a.s. patří do největší světové ocelářské a těžařské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3 miliony tun oceli. Kromě tuzemského trhu prodává společnost své výrobky do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají 7 250 zaměstnanců.

Podle mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbory Černé-Dvořákové společnost předložila Evropské komisi návrh kompenzačního balíčku, který komise nyní podrobuje tržnímu testu.

"Skupina věří, že záležitost bude brzy uzavřena,” řekla Seznamu Černá-Dvořáková s tím, že jeho obsah nebude společnost komentovat do doby, než se komise k záležitosti vyjádří.

Ilustrační foto.
Soud poslal Vítkovické strojírny do úpadku

Podle ministra průmysl a obchodu Tomáše Hünera se prodej prosperující ostravské hutní společnosti ArcelorMittal musí uskutečnit tak, aby neměl žádný negativní dopad na zaměstnanost v kraji, a to i vzhledem se situací ve Vítkovicích a útlumem těžby v OKD.

Moravskoslezský kraj přitom už dlouhodobě patří mezi regiony s nejvyšší nezaměstnaností v České republice.

"Situaci s ArcellorMittal Ostrava vnímám velmi citlivě. Jednak jako ministr průmyslu a obchodu, ale také jako člověk, který pochází z Moravskoslezského kraje. Po společnosti ArcelorMittal chci, aby co nejdříve sdělila jasnou představu o tom, co bude následovat a za jakých podmínek bude chtít ostravské hutní závody prodat. Situace je v kontextu toho, co se teď děje ve Vítkovicích a OKD zvlášť citlivá nejen pro Ostravu, ale i pro celý region," uvedl Hüner.

Předání hromadné akcie OKD zástupcům společnosti Prisko. Vlevo Jan Solich z OKD, vpravo předseda představenstva společnosti Prisko Marian Klásek.
Společnost OKD už není soukromou firmou, přešla zpět do rukou státu

„Od první chvíle komunikuji s vedením ČMKOS. Jde nám totiž o totéž – aby lidé měli v prosperující firmě práci,“ zdůraznil také ministr.

„Nepředpokládám, že to bude jednoduchý prodej. Jako odbory budeme vyžadovat aktivitu státu. Umím si představit i to, že by závody, coby jejich bývalý vlastník, opět převzal,” uvedl pro Seznam předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Boj o „ekonomku“ v Ostravě. Jak budoucnost fakulty VŠB-TUO ovlivní politika?