Je šance, že by se při nynější výstavbě nákupního střediska podařilo nalézt další archeologický skvost? Vyloučit to nelze. I proto na celý průběh dohlížejí archeologové, kteří úzce spolupracují s investorem stavby.

„Je to velmi blízko lokality Landek,“ uvedla Kateřina Papáková z opavského pracoviště Archeologického ústavu AV ČR v Brně, který má dohled na starost.

Experti však brzdí přílišné nadšení a očekávání.

„Vzhledem k tomu, k jaké tam předtím docházelo stavební a další činnosti, tak spíše nepředpokládáme, že bychom ještě na něco narazili,“ dodala Papáková, podle které dohled potrvá ještě několik týdnů. Teprve poté bude vše jasné.

Outletové centrum v Ostravě by mělo být otevřeno na podzim.
Dnešní ranní kolony u outletového centra? Prý šlo o výjimečnou situaci
Zahájení přípravy stavební práce. Outletové centrum v Ostravě by mělo být otevřeno na podzim. Snímek z 18. ledna 2018.
Napojení outletového centra z dálnice je možné. Do jednání vstoupil kraj

„Ze zákona má investor povinnost ohlásit archeologickému ústavu, že tam bude docházet ke stavební činnosti a k výkopům. A my máme povinnost dohlížet na to,“ řekla Papáková s tím, že pokud by se něco zajímavého našlo, začal by na uvedeném území archeologický výzkum.

Probíhající archeologický dohled průběh stavebních prací nijak neovlivnil a podle investora není v této chvíli ohrožen podzimní termín otevření outletového centra.

„Vzhledem k dosavadním zjištěním Archeologického ústavu AV ČR v Brně prodloužení stavebních prací nepředpokládáme,“ uvedl Roman Vachta, projektový manažer investorské společnosti TK Development.

Povolení k výstavbě outletového centra získal investor vloni na podzim.

„TK Development získala stavební povolení na výstavbu 1. fáze outletového centra loni v listopadu. Od toho okamžiku zahájil generální dodavatel stavební práce a pracovníkům Archeologického ústavu AV ČR, Brno zajistil vstup na staveniště s možností provádět práce podle potřeby,“ uvedl Vachta.

Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích. Ilustrační foto.
Ostrava podpoří sport ve městě částkou 473 milionu korun
Nominovaní v kategoriích Interpret roku, Interpretka roku, Kapela roku, Píseň roku.
OBRAZEM: Udílení moravskoslezských Cen Jantar se blíží. Nominace jsou kompletní