Původně měřila o několik metrů více, v důsledku prohořívání se ale zmenšila. Každoročně se 1. ledna vydává na Emu bezmála tisíc lidí. Až dosud byly akce organizovány, výstupy zaštiťoval Herbert Schenker z Klubu českých turistů, jemuž se přezdívá ředitel haldy Ema.

Letošní ročník však poznamenala coronavirová pandemie. „Tentokrát jsme nic neorganizovali. Lidé mi volali a ptali se, zda se výstup uskuteční. Všem jsem říkal, že se letošní ročník oficiálně nekoná,“ řekl Herbert Schenker s tím, že nikomu nelze samozřejmě zakázat individuální výstup.

Spánek - Ilustrační foto
Žena v Ostravě na Silvestra volala na tísňovou linku. Vadil ji chrápající soused

Na Emu vyrazili jednotlivci, rodiny i skupiny. „Mám za sebou už jedenáct výstupů. Zapaluji tady svíčku za kamarády, kteří tu již nejsou mezi námi,“ řekl Deníku na vrcholu Emy Jiří Škuta (81 let) z Ostravy. Na výšlap se mu letos poprvé podařilo přemluvit i kamaráda Antona Dostála (80 let) z Ostravy. „Tak dlouho tady žije a dosud tu nebyl,“ zlobil se naoko Jiří Škuta. „Je tu opravdu hezky. Škoda jen, že kvůli mlze není vidět okolí,“ posteskl si Anton Dostál.