Bobři mívají nejkvalitnější srst na podzim. Severoameričtí lovci kožešin, kteří za svitu měsíce vyráželi na lov bobrů, proto vymysleli listopadovému úplňku, který je na svých lovech provázel, přezdívku bobří úplněk.

Jedná se vlastně o opak superúplňku. Když je Měsíc na své oběžné dráze nejdál od Země, takže se nám jeví menší a méně jasný než obvykle. Tomuto jevu tedy říkáme mikroúplněk.

Na Osoblažsku o víkendu byly ideální podmínky pro pozorování bobřího mikroúplňku. Měsíc a řídká oblačnost vytvořily na obloze fascinující show.Na Osoblažsku o víkendu byly ideální podmínky pro pozorování bobřího mikroúplňku. Měsíc a řídká oblačnost vytvořily na obloze fascinující show.Zdroj: Deník/František Kuba

Letos repete!

No a rok 2021 má na programu hned dva takové mikroúplňky. Kromě toho bobřího, který jsme mohli pozorovat o tomto víkendu, nás čeká ještě prosincový mikroúplněk.

Superúplněk nad Ostravou 26. května 2021.
Vzbudil vás? Takto parádní byl květinový superúplněk nad Ostravou, podívejte

Astronomické zážitky při pozorování bobřího mikroúplňku tentokrát byly mimořádné i bez dalekohledu. Díky řídké oblačnosti se totiž na obloze odehrálo přímo magické divadlo. Stačilo si při západu slunce nachystat křeslo na místo s dobrým výhledem na oblohu, uvelebit se pod dekou a těšit se na dechberoucí zážitek jak v letním kině.

K měsíční show je ideální popcorn nebo chipsy a termoska s čajem, protože podívaná se může protáhnout. Samozřejmě je potřeba k bobřímu mikroúplňku zvolit odpovídající hudební doprovod, který upgraduje zážitek milovníků luny na nejvyšší level.

Kouzlo spočívá v tom, že měsíc, který svítí skrz řídkou oblačnost, vytváří různě zabarvené prstence, které se neustále proměňují. Ke vzniku takzvaných ohybových jevů není potřeba příliš silný světelný zdroj. Díky tomu je kombinace mikroúplněk a řídká oblačnost přímo ideální.

Růžový grep na obloze? Ne, jen dnes a zítra je k vidění Měsíc v takzvaném superúplňku. Nejde ale vidět zcela jasně. Až příští rok.
Pozorovali jste v pondělí superúplněk? Takto vypadal. Vidět bude i dnes večer

Bobří úplněk fanouškům zážitkové astronomie aspoň částečně vynahradil nedávnou polární záři a extrémní polostínové zatmění Měsíce, které bohužel nebylo možné pozorovat z území České republiky.

V pátek 19. listopadu 2021 se obyvatelé Ameriky a části Austrálie tři a půl hodiny bavili pozorováním polostínového zatmění, při kterém Měsíc vypadá jako zahalený kouřem. Tak dlouhé částečné zatmění nastane přibližně jednou za šest století. Naposledy bylo možné tak dlouhé částečné zatmění Měsíce pozorovat v roce 1440. Kdo ho v pátek prošvihl, další příležitost bude mít až 8. února 2669.