U slezskoostravského hradu se sešlo kolem stovky lidí, kteří se od návštěvníků Colours of Ostrava na první pohled nelišili a i hudebně se vcelku shodovali. „Proti dramaturgii nic nemáme!“ tvrdili členové ostravského imaginativně performativního kolektivu solidárních potížistů a potížistek Probuď domy.

Vadil jim údajný „neblahý vliv velkých i menších sponzorů na životy běžných lidí v Česku i ve světě a jejich protichůdná prezentace na Colours of Ostrava“. Aktivista, jenž se představil jako Kuba, uvedl, že jednodenní bojkot festivalu uspořádali pod názvem Colours of Dollars / Dollars of Colours (což se dá přeložit i jako Barvy dolarů / Dolary z barev) a řádně ho též ohlásili úřadům. Na programu měli setkání u hradu, průvod přes město a koncerty.

Ve svém prohlášení poukázali konkrétně na firmy ČEZ, Residomo (dříve RPG Byty), H&M, Agofert či Arcelor Mittal. „Ta poslední má na festivalu charitativní stánek Dance for Life, zároveň ale patří k dlouhodobým hlavním znečišťovatelům ovzduší. Ty firmy si touto cestou levně kupují odpustky,“ prohlásil Kuba.

Fotbalisté Baníku v čele s Milanem barošem pozorně poslochali instrukce při společném focení.
Baník poprvé v nových dresech. Kvalitní výkony nám ale nezajistí, ví Baroš

„Ztotožňujeme se s tím. Festival je jako zlaté tele našeho města a barevné vítkovické kulisy jeden mála z obrazů, co se lidem z dálky při slově Ostrava vybaví. Ale pravá Ostrava je jinde, než v pečlivě oploceném, blikajícím parku konzumu a koupené kultury,“ vzkázal Ondra, baskytarista punkových The Neunikeš.

Promotér festivalu Jiří Sedlák konstatoval k projevenému protestu pouze to, že žijeme ve svobodné společnosti. „Nechceme nikomu brát jeho mínění o naší akci. Každý může projevit svůj názor. Jiný komentář k tomu nemáme…“ nechal se slyšet.

Mluvčí skupiny ČEZ Vladimír Sobol upřesnil, že iniciativa Probuď domy napadala energetickou firmu kvůli prodeji sídliště Písnice v Praze. „Ten však nijak nesouvisí s podporou festivalu. Bylo to od nich velmi laciné populistické gesto,“ vysvětloval s tím, že v kauze stejně nakonec rozhodl soud ve prospěch ČEZ.

„Jako každý dobrý obyvatel našeho města chceme, aby v Ostravě probíhaly výjimečné akce – jako jsou Coloursy. Vážíme si toho, že můžeme podporovat,“ konstatovala Barbora Černá-Dvořáková za Arcelor Mittal. Aktivisty upozornila, že ocelářská společnost splnila například závazné emisní limity EU z vlastní vůle a o pět let dříve. „A co se ekologických výsledků týče, patříme v hutích ke světové špičku, rozhodně se nemáme zač stydět,“ řekla.

Aktivisté, jak jejich mluvčí Kuba prohlásil, svého cíle dosáhli. „Už se o protestu diskutuje na sociálních sítích, vyvolává odezvu. A to jsme chtěli. Jsme si vědomi, že změny asi hned tak nedosáhneme, ale lidé alespoň začnou přemýšlet. Hudba je fajn, ale spojování s korporacemi může zážitek kazit,“ dodal s tím, že mezi protestující dorazili i „opáskovaní“ návštěvníci festivalu.

Ilustrační foto.
Ostravská ČSSD: Letíme přes palubu?