Dva roky se na zápasy svého milovaného klubu nepodívá sedmadvacetiletý fotbalový fanoušek FC Zbrojovky Brno. Rozhodl o tom Okresní soud v Ostravě, který muže v těchto dnech uznal vinným z výtržnictví.

Kromě dvouletého zákazu vstupu na stadiony mu vyměřil také půlroční vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Do problémů se brněnský příznivec dostal vloni v květnu v Ostravě-Vítkovicích během zápasu mezi Baníkem a Zbrojovkou.

V sektoru hostí si nejprve na hlavu nasadil fialovou kuklu. V domnění, že je dokonale maskován, přistoupil k oplocení. Zapálil světlici, kterou poté hodil směrem k hrací ploše. Pyrotechnika dopadla na atletický ovál a způsobila několikatisícovou škodu.

KAMERY

Muž zřejmě netušil, že prostor po celou dobu sledují policisté vybavení moderní technikou. Když ochránce zákona v civilu zaregistroval muže chystajícího si kuklu, zaměřil se na něj a detailně ho začal snímat. Jak se ukázalo, jeho tušení bylo správné. Brněnský fanoušek záhy předvedl světlicové divadlo.

Aplikace MojeDPO má spoustu funkcí. Ke stažení je od pátku.
Multifunkční aplikace: ostravský dopravní podnik přichází s další revolucí!

Velmi se pak divil, když si pro něho později policisté přišli. Možná mu dodnes vrtá hlavou, jak ho mohli identifikovat. Pochopil ale, že zapírání nemá smysl, a vše přiznal. Na svou obhajobu pouze uvedl, že byl opilý. „Střízlivý bych něco takového neudělal,“ prohlásil. Verdikt je pravomocný.

DALŠÍ TRESTY

V posledních týdnech a měsících jde o několikátý případ diváckého fotbalového násilí, který řešil ostravský okresní soud. Kromě brněnských fanoušků se z různých činů zodpovídali i příznivci Sparty, a to kvůli zápasu Baník Sparta, který se hrál vloni v dubnu v Ostravě.

Byl mezi nimi i muž (38 let) z Prahy. Čelil žalobě z útoku na veřejného činitele spáchaného se zbraní. Tou se stal velký kontejner na kolečkách. Muž mající v sobě dvacet piv ho tlačil směrem na policisty, kteří zasahovali u sektoru hostí. Vyvázl s ročním trestem podmíněně odloženým na zkušební lhůtu dvou let.

Podmíněný dvouměsíční trest s odkladem na zkušební lhůtu dvou let a šestiměsíční zákaz vstupu na fotbalové zápasy dostala také fanynka (37 let) Sparty. Během utkání neudržela nervy na uzdě a házela části vytržených sedaček po pořadatelích. Nakonec se jedno sedadlo pokusila sama ulomit, což se jí ale nepodařilo.

Výstava Barbie panenek ve Forum Nová Karolina (FNK), 8. března 2019 v Ostravě. Na snímku organizátor Jiří Michalik.
TIP DENÍKU: Barbie slaví narozeniny. Nová Karolina se zabalí do růžové
Fotbalová příloha Deníku.
Svěrkoš i Lafata vzkazují fanouškům: kupte si unikátní přílohu Deníku o fotbalu!