Dnešní doba si vyžaduje, aby vlastní mobilní aplikaci měla v podstatě každá instituce, která chce být v kontaktu s veřejností. Jen v tomto roce budou ke stažení dvě nové aplikace v oblasti dopravy, které budou navíc unikátním způsobem propojeny.

Aplikaci MojeDPO plánuje ostravský dopravní podnik spustit už v březnu. Bude v ní možné koupit krátkodobé jízdenky, hlásit problémy, vyhledávat spojení, aktuality i omezení v dopravě.

„Navíc v ní bude možné připojit se přímo ve vozidlech k wi-fi síti. Díky aplikaci, samozřejmě anonymně, získáme i důležitá data pro zkvalitňování našich služeb,“ říká mluvčí DPO Karolina Rycková.

Obdobný počin pro letošek připravuje také koordinátor krajské dopravy KODIS. Zajímavostí této aplikace bude i možnost nákupu jízdenek nejrůznějších dopravců.

Reprezentační ples Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy 22. února v Clarion Congress Hotelu Ostrava.
OBRAZEM: Reprezentační ples kraje a Ostravy. Premiéra se vydařila, podívejte se

„Do mobilu se vygeneruje QR kód, kterým se pak cestující prokáže u řidiče,“ popisuje jednatel KODIS Aleš Stejskal s tím, že tato funkce přibude poté, co bude čtečkami QR kódu vybavena většina vozidel dopravců sdružených v ODIS. Zatím je to jen zlomek.

VŠE V JEDNOM

Připravované aplikace nemají jen dublovat už existující vyhledávače spojení či navigace. Moravskoslezský kraj (MSK) je ve spolupráci s výše uvedenými subjekty a městem Ostravou navíc hodlá „zastřešit“, přičemž vše výše uvedené by podle informací Deníku mělo vyjít řádově na několik milionů korun.

„Laicky řečeno, člověk bude mít v mobilu dvě aplikace, MojeDPO a ‚Můj KODIS‘, které budou mít systémově spoustu společného. V podstatě si na pozadí budou předávat data,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Spadlá sedačka lanovky v Karlově pod Pradědem.
Kritiku zásahu u spadlé sedačky z lanovky i s lyžařem v Jeseníkách ZZS odmítá

K lidem se dostanou informace i o počasí, kvalitě ovzduší, vstupenkách a akcích v daném místě. Stěžejní částí ale bude doprava.

„Aplikace řekne, jak se do cílového místa dostat, jakou část veřejnou dopravou, jakou pěšky, bude zohledňovat zpoždění a nabídne okamžitý nákup jízdenek, a to i dopravců neintegrovaných v ODIS, třeba LeoExpressu,“ vysvětluje Unucka a zmiňuje i další počin, který rovněž bude k dispozici letos. Z jedné aplikace lidé získají přístup k řadě dostupných wi-fi sítí bez nutnosti přepojování.

POMOZTE S ÚKLIDEM

Je evidentní, že do budoucna se největší potenciál skrývá v dopravě, už nyní ale existuje celá řada různých aplikací. MSK za necelých 200 tisíc korun bez DPH vyvinul aplikaci Běžky Severní Morava, která až 1200 turistům, jež si ji stáhli, ukazuje aktuálně upravené trasy v regionu.

Aplikace Zero Waste City, start-up, na který kraj přispěl necelými 160 tisíci korunami, zase mapuje dostupné kontejnery na tříděný odpad i sběrné dvory. Aktuálně je k dispozici v ostravských částech Poruba a Jih a v Krnově, pro tento rok se plánuje rozšíření do Ostravy-Mariánských Hor a Nového Jičína.

Soutěž v pojídání chilli v Punk food, 20. února 2019 v Ostravě.
První „Chilli výzva“ v Ostravě. Zvracejte klidně na zem, vyzvali pořadatelé

„V Ostravě bude osazeno několik desítek odpadkových košů QR kódy. Pokud občané uvidí někde plný koš, nasnímají je přes aplikaci a technické služby zajistí rychlý odvoz,“ vysvětluje mluvčí MSK Nikola Birklenová.

SPORTOVNÍ SERVIS

Město Ostrava má také několik počinů, nejznámější je patrně aplikace Sportuj v Ostravě.

„Je v ní kalendář všech zajímavých sportovních akcí ve městě i přehled sportovišť, která může člověk navštívit, se všemi podrobnostmi. Nabízí i výsledkový servis oblíbených klubů nebo dorozumívací a plánovací prostor pro trenéry a aktivní hráče,“ vysvětluje náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek.

Motýlek je pro hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) symbolem noblesy.
Hejtman Ivo Vondrák: Motýlek? Pro mě symbol noblesy. A ta v politice chybí

Aplikace původně stála 361 tisíc korun s DPH, její upgrade před třemi lety dalších 274 tisíc korun bez DPH. Roční provoz pak 60 tisíc korun bez DPH. Dosud si ji stáhlo 1400 lidí.

„Počet stažení je velmi slušný, spousta dalších lidí navíc využívá i webové rozhraní této aplikace. Aplikace je v nějakém vývoji a je třeba ji zdokonalovat, úměrně s tím bude stoupat zájem. Je to naprosto nízkonákladová aplikace, obdobné počiny tohoto typu běžně stojí mnohonásobně víc,“ obhajuje výdaje Štěpánek a dodává, že stejnou aplikaci nyní připravuje také Olomouc.

Ilustrační foto
Chřipka má letos v našem kraji na svědomí zatím 10 úmrtí
Ilustrační foto.
Beskydy spouští nové lanovky, Jeseníky varují před ledem