„Nákladní auto, to je symbolické. Volejme třikrát: Sláva! Je to neuvěřitelné, ale opravdu se po mnoha letech začíná jezdit po první části obchvatu našeho města,“ prohlásil k zahájení provozu frýdecko-místecký primátor Petr Korč. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR dostálo svému slibu a otevřelo přepojení silnice D56 z Ostravska na Beskydy i Slovensko na kapacitní dálniční síť.

Zákazy vjezdu na nový úsek mizely a značení navádějící tranzitní dopravu na Frýdlant nad Ostravicí se ve směru od jihu objevovaly krátce po poledni. „Takže je to nakonec pravda…“ poznamenávali obyvatelé frýdecko-místecké části Bahno, kteří se shromažďovali u mostu nad zprovozňovanou částí obchvatu. Od nového kruhového objezdu u Letné byly zákazové značky odstraněny o něco později.

Tento úsek obchvatu Frýdku-Místku bude otevřen koncem června.
ŘSD: Auta na hotový obchvat Frýdku nesmějí, tak tam pustíme lidi!

Motoristům tím odpadlo projíždění na Frýdlant nad Ostravicí přes město. Ještě před Frýdkem-Místkem jim zřídili z komunikace D56 napojení na obchvat D48, ze kterého se po asi čtyřech kilometrech sjíždí zpět na D56. Provoz v novém úseku byl ale zpočátku velmi rozpačitý, jednotliví řidiči reagovali jen sporadicky. Silničáři k tomu podotkli, že šlo teprve o první den, ty další si začnou určitě zvykat.

„Byť, když ještě nespouštíme celý obchvat, i jeho první část ulehčí části Frýdku-Místku i tranzitu Ostrava – Beskydy a zpět,“ prohlásil Radek Mátl, generální ředitel ŘSD ČR. Primátor Korč uvedl, že konkrétně doufá v úlevu od hustého provozu ulicím Frýdlantské i Beskydské, jakož i sídlišti Riviéra. „A samozřejmě se nemůžeme dočkat plného spuštění, které by mělo nastat ještě letos,“ uzavřel Korč.

Kontrolní den na stavbě obchvatu s ministrem dopravy a generální ředitel ŘSD, 6. května 2022 ve Frýdku-Místku.
ŘSD otevře část dálnice D48 u Frýdku-Místku, první úsek zprovozní koncem června

Kvůli obstrukcím ekologů však zatím nedošlo k povolení dokončit část obchvatu, jenž by nově provozovaný úsek napojil na směr od Příbora (a dále Hranic či Olomouce). Na druhé etapě D48 směrem na východ z Frýdku-Místku k Dobré (a Českému Těšínu či Polsku) se, jak vedení ŘSD ČR oznámilo, pokračuje. Aby tady do prosince minimálně v polovičním profilu – jednom pruhu – mohly auta taky.