To jste naznačoval už po letošním ME v Berlíně. Hovořil jste o nějaké změně, protože se cítíte vyčpělý, bez motivace. Už máte jasno, jaká konkrétní změna by měla ve vašem sportovním životě nastat?

Dlouho jsme o tom s trenérem uvažovali. Po Berlíně mi de facto nastává období bez závodů, takže na to byl čas. V úvahu přicházelo víc věcí, ale delší pauzu v tréninku jsme vyloučili. Ta by mi neprospěla, člověk se pak do toho obtížně vrací. Po delší pauze jde výkonnost strašně dolů, hlavně vytrvalost. Spíš jsme nastolili změnu v systému. Jde nám o oživení mé kariéry, protože už se nahoře držím zhruba osm let. To je dlouho a člověk se určitému stereotypu neubrání. Tělo je holt na něco navyklé a změny přijímá jen velmi pomalu.

Radnice v Karviné.
Karviná chce změnu. Plán na 10 let po ukončení těžby má 10 bodů

Takže jste se rozhodli pro jinou disciplínu?

Čtvrtku si ponechám, ale zkusím si zase dvoustovku. Půjdeme do toho už v novém roce, nějaké čtvrtky tam budou, ale zaměříme se hodně na sprinty. Halu uděláme ještě klasicky, ale v létě si od čtvrtky regulérně odpočinu, ani nebudeme tolik běhat. Chci se na startu nového olympijského cyklu soustředit na dvoustovku, abych v sobě zase probudil chuť do toho pořádně šlapat. Rád bych se zase atletikou bavil jako v době, kdy jsem s ní začínal.
 
Takže jakýsi návrat ke kořenům?

Tak nějak (úsměv). Myslíme si, že by to mohlo být to oživení, které hledáme. Hlavně na mě nebude vyvíjen žádný tlak, protože ode mě nebude nikdo nic očekávat. Věřím, že to bude v mé kariéře představovat jakýsi restart. Rok nato je olympiáda v Tokiu, tak snad se to projeví.

Pavel Maslák se vrací k dvoustovce.Zdroj: Deník

Při autogramiádě v Havířově jste dostal od fanoušků otázku, zda si v budoucnu dovedete sám sebe představit jako trenéra. Jak to je?

Přiznám se, že nad tím jsem neuvažoval. Moc si nedovedu představit, že bych dětem sestavoval tréninkové plány. Nejsem si jist, zdali bych to dělal správně. Upřímně - asi bych nebyl dobrým trenérem.

Na Kontinentálním poháru v Ostravě se běžela smíšená štafeta mužů a žen. Vaši účast v ní si představit dovedete?

A víte, že ano? V tenise se také hrají mixy. Když se to stane oficiální soutěží, jsem jednoznačně pro. Medailové šance by se tím otevřely i dalším, menším zemím. Třeba nám. Samozřejmě za předpokladu, že by se nezrušily klasické štafety.

Stolní tenisty nezastihl úvod extraligy v optimální pohodě.
Stolní tenisté na úvod dvakrát prohráli

Když už jste zmínil, že máte volno, chystáte se někam na dovolenou?

Pojedeme s přítelkyní Nellou do Mexika. Pláž, nějaké památky. Těším se, až konečně vypnu.

PAVEL MASLÁK
Narozen: 21. 2. 1991 v Havířově
Kariéra: sprinter, běžec středních tratí
Úspěchy: trojnásobný halový mistr světa na 400 m (2014, 2016, 2018), mistr Evropy na 400 m (2012), trojnásobný halový mistr Evropy na 400 m (2013, 2015, 2017), sedminásobný český šampion (100, 200, 400 m), sedminásobný český halový šampion (60, 200, 400 m)

Pavel Maslák na autogramiádě k propagaci městského běhu Havířovem pod názvem Havířovská desítka.
Pavel Maslák opět doma. Přijel podpořit Havířovskou desítku
Derby jako loni. Havířov vyhrál ve Frýdku-Místku.
Havířov ovládl derby. Vyhrál ve Frýdku a vede tabulku