K první vážné nehodě došlo před časem v opavské městské části Komárov. Jednaosmdesátiletý muž sbíral třešně a spadl ze čtyřmetrové výšky. K pacientovi dorazila pozemní posádka rychlé záchranné pomoci a později také letečtí záchranáři. Dotyčný byl s poraněním hlavy a dolní končetiny transportován vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Další trojice podobných případů přibyla během uplynulého víkendu. Lidé se zřítili k zemi zhruba z pětimetrových výšek. Lékaři nejprve v pátek večer museli zasahovat v Příboře na Novojičínsku.

„Pětatřicetiletý muž si přivodil poranění zad a pánve. V sobotu v poledne pak došlo k obdobné události v Rychvaldě na Karvinsku a o dvě hodiny později v Kopřivnici na Novojičínsku. V obou případech postižení utrpěli poranění v oblasti hrudníku,“ poznamenal tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Ilustrační foto.
Evakuace v Hlučíně. V blízkosti zámku se našla nevybuchlá letecká puma

Podle odborníků se sběr tohoto druhu ovoce snadno může změnit v hazardování se životem. Ze svých zkušeností to potvrzuje také vedoucí ovocné školky Školního statku v Opavě Jan Weiss, který se mimo jiné zabývá i ořezem stromů.

„Na vlastní oči jsem viděl, jak jsou lidé schopni hazardovat. Používají třeba staré žebříky, které vytahují jednou za rok právě na třešně. Žebřík ovšem za ty roky seschne a je nebezpečný už sám o sobě,“ komentoval Jan Weiss a ještě dodal: „Nejbezpečnější je sbírání třešní ze země. Když provádím ořezy v době úrody, uřežu větev a lidé si třešně mohou posbírat bezpečně na zemi. I když byste totiž na strom vylezli, nikdy nesklidíte všechno. Tohle je nejlepší varianta.“

Setkání příznivců geocachingu v Ostravě 18. června 2018.
VIDEO: Nohavicova Ostrava. Příznivci geocachingu se sešli v centru města

Sbírá se na zahradách, ale také podél cest. Středisko Opava při Správě silnic Moravskoslezského (SSMK) kraje letos registruje zvýšený zájem o pronájem stromů. Letos je úroda abnormálně velká. Lidé si na daný rok mohou zakoupit strom a očesat ho.

„Přihlásily se desítky zájemců. S úrazy jsme se naštěstí nesetkali. Samozřejmě najdou se i tací, co třešně sbírají načerno. Máme problém spíš s neukázněností některých sběračů. Najdou se totiž i tací, co neváhají uřezat větve. Ty však končí v příkopech a způsobují potíže při sečení, anebo hůř někteří je nechávají přímo na cestách,“ uvedl Petr Kudela, vedoucí opavského střediska SSMK.

Soud se žháři, kteří podpálili dřevěný kostelík v Gutech na Třinecku.Tento mladík své kamarády přivezl na místo činu. Že chtějí zapálil kostek, prý nevěděl.
Soud s kostelními žháři se pomalu chýlí k závěru