ZŠ Gorkého v centru města je zabezpečena před vstupem klasickým elektronickým zámkem, který otevírá personál školy po zazvonění. Minimálně tímto způsobem, většinou doplněným o kameru, jsou zajištěny dveře všech základních škol.

Muži se dovnitř podařilo dostat zřejmě ve chvíli, kdy někdo z budovy odcházel a on stačil zachytit dveře před zavřením.

„Do prostor šaten vešel muž, který tam oslovil žačku druhého ročníku. Té se ptal, jestli s ním půjde ven a ona mu odpověděla, že ne. Muže zaregistrovala jedna naše učitelka, která když viděla, že muž kontaktuje dítě, šla k němu a on se otočil a rychle odešel ven. Tam nasedl do většího černého auta a odjel. Shodou okolností byl v té chvíli už u dveří školy otec dívenky a ten cizí muž prošel kolem něj,“ popsal ředitel školy Igor Zaťko.

Malé školačce se nic nestalo, ale připustila, že podobného muže si u školy všimla už o den dříve. Jiní lidé potvrdili, že poblíž školy viděli podezřelého dokonce po dobu tří dnů.

„Událost jsme oznámili na odbor školství, aby byly varovány také další školy,“ dodal Zaťko.

Varování

Ředitelé několika škol Deníku potvrdili, že byli o události informováni a předali varování svým kantorům a zaměstnancům.

Ilustrační foto
Radnice zabezpečují vchody svých škol a školek před útočníky
Elektronické snímání otisku prstu. Ilustrační snímek.
Dveře školek budou snímat otisky prstů

„Byli jsme informováni. Uvědomil jsem o tom nejen kantory, ale i žáky školy. V naší škole máme kamerový systém a do školy se nedostane nikdo, koho neznáme. Pro návštěvy jde vždy ke dveřím nějaký zaměstnanec,“ řekl ředitel ZŠ K. Světlé Jiří Kotaška.

Podobně hovoří i ředitel ZŠ Fr. Hrubína Tomáš Ptáček: „Ano, přišla nám z magistrátu zpráva o tom, co se stalo a tuto informaci jsem předal zaměstnancům naší školy, aby byli pozorní.“

Vstup do ZŠ Fr. Hrubína hlídá po celou dobu vyučování zaměstnankyně školy. Zdroj: Libor Běčák
Na ZŠ Fr. Hrubína je vstup do školy hlídán šatnářkou. Foto: Deník/Libor Běčák

Bezpečnost

Větší zabezpečení před časem přijala také samotná havířovská radnice. Jednu dobu museli všichni účastníci zasedání zastupitelstva projít bezpečnostním rámem a nechat si prohlédnout tašky, zda nemají zbraně. Obavu z možného útoku umocnil i dřívější incident, kdy právě na zasedání zastupitelů zastřelil bývalý ředitel Technických služeb Havířov Pavel Slíva náměstka primátora Martina Balšána a pak sebe. 

Bezpečnostní kontrola před zasedáním zastupitelstva v Havířově.
Bezpečnostní kontrolu vzali lidé jako nutnost

Přísnou kontrolu před zasedáním zastupitelstva radnice zrušila, přijala však jiné opatření přímo na patře, kde sídlí nejvyšší vedení města. Ke kancelářím jsou hosté vpuštění až po zazvonění. Mimo úřední hodiny jsou uzamčeny všechny vstupy do budovy magistrátu. 

Havířovský magistrát zvyšuje zabezpečení. Mluvčí města Jana Dybová ukazuje, jak si zaměstnanci otevírají dveře radnice.
Magistrát zvyšuje zabezpečení radniční budovy

Útok schizofreničky

V Havířově mají všichni v živé paměti případ z května 2012. V době vydávání obědů se do ZŠ Moravská v městské části Šumbark dostala Barbora Orlová, která trpí schizofrenií. V budově zaútočila na děti a vychovatelku, kterou pobodala nožem. Jednu školačku si žena vzala jako rukojmí. Dítě následně vysvobodili policisté.

Vše o incidentu čtěte ZDE

Osvobozená školačka.
Žena ve škole pobodala vychovatelku, policie osvobodila rukojmí

Barbora Orlová o dva roky později zaútočila na střední škole ve Žďáru nad Sázavou, kde smrtelně zranila tehdy 16letého studenta Petra Vejvodu, který se jí podstavil na obranu spolužáků. Teprve po tomto incidentu byla izolována, aby nemohla dále ohrožovat své okolí.

Barbora Orlová, která ve žďárské škole zabila šestnáctiletého studenta.
Výslech vražedkyně: Nejdříve si školu obešla, pak zaútočila bez varování

Šestnáctiletý Petr Vejvoda se stal obětí nožem útočící schizofreničky, když se pokusil bránit svoji o rok starší spolužačku. Při tragédii v obchodní škole, kde Petr zahynul, byla těžce zraněna další dívka a lehce i policejní vyjednavač.
Soud ponechal i napodruhé Orlovou v detenčním ústavu