Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek uzavřel případ člena ochranky, po jehož facce a následném pádu před hokejovým stadionem v Havířově zemřel předloni v říjnu místní fanoušek Michal Č. (41 let). Ten byl vyveden poté, kdy přelezl do sektoru hostí.

Před soudem stanul dvaadvacetiletý David S., který dal silně opilému muži, majícímu v sobě čtyři promile alkoholu, facku. Michal Č. nekontrolovaně upadl na zem a později zemřel na krvácení do mozku.

Před soudem stanul člen ochranky, který v říjnu 2019 udeřil opilého fanouška tak, že ten zemřel na následky krvácení do mozku,
Muž z ochranky v Havířově praštil fanouška a ten zemřel. Nyní stojí před soudem

Členovi ochranky hrozilo pět až deset let. Krajský soud mu nakonec uložil trest pod spodní hranici trestní sazby. Vyměřil mu tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Stanovil mu také dohled probačního úředníka, na pět let mu zakázal účast na všech akcích, kde se podává alkohol, a to v době od 22 do 6 hodin.

Muž (na snímku z jednání z prosince loňského roku) nakonec odešel od soudu s trestem pod spodní hranicí sazby.Muž (na snímku z jednání z prosince loňského roku) nakonec odešel od soudu s trestem pod spodní hranicí sazby.Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

Pět let nesmí působit v pořadatelských službách. Soudce zdůraznil, že obžalovaný dostal svou poslední šanci. Před vězením ho zachránila upřímná lítost, omluva rodině i snaha zaplatit odškodné. Soud zohlednil i nešťastné okolnosti případu.

Smutek a omluva

Celé jednání, které začalo vloni na podzim, doprovázela emotivní a smutná atmosféra. Zejména, když vypovídala matka mrtvého fanouška.

Zimní stadion v Havířově.
Policie obvinila 20letého muže ze smrti fanouška hokeje Havířova

„Byl to hodný kluk,“ řekla Michalova maminka s tím, že syn hodně pracoval. „Celý život od vyučení pracoval jako telekomunikační mechanik. Měl toho hodně, někdy se vracel i pozdě večer,“ konstatovala žena, podle které se život se synem nemazlil. Absolvoval rozvod, později mu zemřela přítelkyně.

„Měl svůj byt, ale po smrti přítelkyně žil prakticky tři roky u nás. Říkal, že v tom bytě nechce být sám,“ řekla matka s tím, že syn měl několik koníčků: „Hrál šipky, s námi chodil na vědomostní kvízy, měl i svůj hokej,“ dodala matka, která podepsala souhlas s darováním orgánů svého syna.

„Mrzí mě ale, že nevím, kdo dostal jeho srdce,“ uzavřela matka. Krátce na to se jí přímo v soudní síni obžalovaný omluvil. Nejen za samotnou událost, ale také za to, že do té doby nenašel sílu jí pohlédnout do očí.

Bohumínský žhář u karvinského soudu v roce 2020.
Bohumínský žhář počítá s doživotím, výhrou by pro něj bylo 30 let žaláře

„Neměl jsem odvahu za vámi zajít. To, co se stalo, je velké neštěstí a velká tragédie. Moc mě to mrzí,“ řekl.

Verdikt ostravského soudu není pravomocný. David S. jej na místě přijal, státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření.