„Šelma se pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Živí se krmivem, strhla už tři kusy jelení zvěře. V oblasti žijí chataři, nad údolím vede hlavní běžkařská a turistická magistrála na Lysou horu,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Medvědí stopy na cestě z Visalají na Šance.Zdroj: Čtenářka DeníkuMedvěda, který se podle lesníků nechová plaše, jak bývá obvyklé, mohou podle mluvčí státního podniku potkat běžkaři i turisté. „Proto jsme upozornili obce Staré Hamry a Ostravici i horskou službu. Správu Chráněné krajinné oblasti Beskydy žádáme kvůli bezpečnosti o přemístění medvěda do jiné lokality,“ uvedl Tomáš Peka, lesní správce z Frýdku-Místku z podniku Lesy ČR.

Pro odchyt medvěda v Beskydech ale není podle Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) žádný důvod. „Medvěd je zvíře, které do beskydských lesů patří. Tento jedinec se chová standardně, pohybuje se v oblasti s řídkým osídlením, kde nehrozí žádná zvláštní rizika. To, že se zejména mladí medvědi v zimě vzbudí a hledají potravu, je zcela běžné. Nic překvapivého není ani na tom, že si jako zdroj potravy vyhledají přezimovací obůrku, ve které je shromážděno velké množství jelenů,“ uvedla mluvčí AOPK Karolína Šulová.

Medvěd hnědý v Beskydech.
V okolí beskydských Starých Hamrů mohou lidé narazit na probuzeného medvěda

Podle ekologů je možné, že medvěda ze spánku vyrušil nějaký skialpinista, který projížděl terénem. „AOPK ČR si nechá zpracovat genetickou analýzu vzorků trusu, aby se ověřilo, zda se nejedná o stejné zvíře, které se vloni pohybovalo na Vsetínsku. Výsledku budou až v řádu týdnů,“ doplnila Karolína Šulová.

V posledních měsících nejde o jediný výskyt medvěda v oblasti Moravskoslezských Beskyd. S medvědem se setkali například v katastru obce Krásná, konkrétně v lokalitě nad Zlatníkem, dále v masivu Smrku nebo i poblíž lanové dráhy z Trojanovic na Pustevny.

Oblast Beskyd je jediným místem, kde v tuzemsku žijí vlci, rysi i medvědi. Zatímco vlka a rysa jde spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze sousedního Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v tuzemsku chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. Na fakt, že se pohybují v oblasti výskytu velkých šelem, upozorňují turisty v Beskydech také značky.

Ilustrační foto.
Šelmám hrozí při přechodech nebezpečí, pomoci má ekodukt
Odhalený sklad nebezpečného odpadu.
V objektu skladu ve Starém Městě začínají sanační práce