„Krajský úřad Olomouckého kraje vydal rozhodnutí ve věci stavby D1, kterým zčásti změnil napadené rozhodnutí stavebního úřadu olomouckého magistrátu, ve zbytku ho pak potvrdil. Je zveřejněno na úřední desce,“ konstatovala mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

Dokončovací práce na estakádě v Předmostí - ta má zrychlit dopravu na tahu Olomouc - Zlín přes Přerov. 15. dubna 2021
Stavba estakády v Přerově finišuje. Projeďte se po ní na našich fotkách

Věc přistála znovu na stole krajských úředníků poté, co verdikt o změně územního rozhodnutí shodil Krajský soud v Ostravě. Některé chyby byly podle soudu formální, jiné věcné.

„Rozhodnutí kraje nám umožní dokončit majetkoprávní přípravu, pokračovat ve stavebních povoleních, zápisu geometrických plánů na pozemcích dálnice a vyvlastňování. Běží nám tendr a děláme vše pro to, abychom začali stavět. Klíčem ale bude, jak rozhodne o územním rozhodnutí soud. Pokud ho potvrdí, tak pojedeme dál,“ uvedl šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala, který podle svých slov očekává další podněty ze strany ekologických aktivistů Děti Země, ale i spolků Krajina Dluhonice a Voda z Tetčic.

Výstavba D1 na Přerovsku. Ilustrační foto
Začátek stavby D1 u Přerova ohrožují chyby. Nejsou fatální, věří ŘSD

Přerov čeká na zahájení posledního úseku dálnice, který by odvedl tranzitní dopravu z města, jako na smilování. Bez dálnice se město nemůže rozvíjet, protože chybějící napojení odrazuje investory. Stavba úseku by měla začít nejpozději v listopadu 2021 - tehdy totiž vyprší lhůta pro udělenou výjimku z EIA.

Další žaloba

Ekologičtí aktivisté Děti Země připravují podání další žaloby.

„Celou věc si nejprve prostudujeme a do konce května podáme žalobu proti vydání rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje o změně územního rozhodnutí pro dálnici D1 kolem Přerova. Část věcí se bude týkat zimní údržby, další část znečištění ovzduší v Dluhonicích,“ shrnul šéf Dětí Země Miroslav Patrik.

Vizualizace dálnice D55 Olomouc - Kokory
D55 do Kokor čeká na verdikt. VIZUALIZACE celé trasy