Mnoho řidičů z Ostravska už si zvyklo na houpavou jízdu i na les cedulí oznamujících omezení rychlosti. Co jiného jim taky zbývá? Úsek dálnice D1 procházející moravskoslezskou metropolí je sice v provozu jen něco málo přes pět let, téměř od svého otevření je ale zvlněný a časem ho začaly trápit i závady na mostech.

A zatímco starší úseky „dé jedničky" mezi Prahou a Brnem se v těchto dnech začaly dávat do pořádku, ten ostravský na potřebné opravy čeká stále marně. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jako investor stavby a Eurovia jako společnost, která převzala firmu, jež zdejší část autostrády stavěla, totiž spolu ještě nenašly kloudnou řeč.

„Opravy v této provozované části dálnice D1 se mohou provádět, až bude vyřešen soudní spor. Jednání na Rozhodčím soudu bylo zahájeno letos v březnu. V tuto chvíli tedy neplánujeme, že budeme realizovat rozsáhlé opravy vozovek kromě úseků, kde bude třeba zajistit bezpečnost provozu," řekla Deníku mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Rychlostní omezení na dálnici D1 v Ostravě. Na mostech a dalších zvlněných úsecích osobní auta mohou jezdit maximálně stovkou, kamiony šedesátikilometrovou rychlostí.

Komunikace s Eurovií je podle ní na profesionální technické úrovni. Ve hře jsou nyní znalecké posudky jednotlivých stran, které budou předmětem jednání a dokazování u soudu. „Příčina špatného stavu ostravské dálnice je zřejmá spočívá v nekvalitním provedení v rozporu se smlouvou o dílo. Toto je také předmětem našeho dokazování u Rozhodčího soudu," konstatovala dále Nina Ledvinová.

Letos, nebo za několik let

Mluvčí společnosti Eurovia Petra Kučerová nechtěla spory s ŘSD více komentovat. „Vzhledem k probíhajícím arbitrážím, při kterých by mohla být naše vyjádření v médiích zneužita, se do jejich ukončení nebudeme k této záležitosti vyjadřovat," uvedla pouze Petra Kučerová.

Rozhodčí soud se k možné délce trvání projednávaného sporu nechtěl vyjadřovat s tím, že ze zákona nesmí bez souhlasu obou stran poskytovat k dané věci žádné informace. Jak dlouho budou tedy Ostravané a další řidiči čekat na opravu dálnice? Jasná odpověď je pořád ve hvězdách…

„Pokud zhotovitel stavby naše argumenty neuzná a nezahájí jednání smírčí cestou, budeme nuceni čekat na výsledky soudního rozhodnutí. Tedy v prvním případě, při uznání nároku, mohou být opravy dálnice v Ostravě zahájeny ještě v letošním roce. V opačném případě to může trvat několik let," nastínila dvě varianty dalšího možného scénáře mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.