„Mezi zraněnými jsou i čtyři zahraniční pracovníci z Indie, kteří byli právě v provozu na technické návštěvě," řekla mluvčí hutní firmy Barbora Černá s tím, že další únik plynu nehrozí. Všichni zranění byli transportováni do popáleninového´cen­tra Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Pro nejvážněji zraněného přiletěl vrtulník. Všichni měli popáleniny druhého a třetího stupně.

Na místě zasahovali záchranáři, hasiči, státní i městská policie. „Výbuch v provozu firmy byl operačnímu středisku nahlášen krátce po desáté hodině. Na místo události bylo vysláno pět posádek záchranné služby – čtyři pozemní a vrtulník Letecké záchranné služby," uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl. Lékaři na místě ošetřovali celkem devět pacientů.

„Všichni byli při vědomí, s posádkami během ošetřování a transportu komunikovali. Muži ve věku sedmačtyřicet až šedesát let utrpěli popáleniny druhého a třetího stupně na rukou, hlavě, krku, někteří také na dolních končetinách. Postiženým byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče. Posádky následně pacienty transportovaly do zdravotnického zařízení. Osm osob bylo přepraveno sanitními vozy, jedna pak vrtulníkem," dodal Humpl.

Výbuch objektivem čtenáře

„Čtyři pacienti jsou hospitalizováni na jednotce intenzivní péče Popáleninového centra. Rozsah popálenin se pohybuje mezi deseti a čtyřiceti procenty. Jedná se o popáleniny druhého a třetího stupně. Jeden z pacientů utrpěl přidružené poranění dolní končetiny a lékaři museli přistoupit k operačnímu zákroku. Všichni jsou udržováni v umělém spánku a jsou napojeni na umělou plícní ventilaci. Nyní u nich probíhá intenzivní protišoková léčba. O dalším postupu se rozhodně během čtvrtka," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě Tomáš Oborný.

Hospitalizováno je i zbylých pět mužů, kteří jsou kvůli možnosti rozvoje popáleninového šoku pod lékařským dohledem.

Proč došlo k výbuchu, nyní zjišťují experti a také policie. Vyšetřování by mohlo trvat týdny i měsíce, policisté si pravděpodobně nechají zpracovat odborné posudky.

Celková škoda je předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Jak havárie omezí provoz koksárenské baterie, není zatím jasné. 

Koksovnu postupně uvádějí do provozu

Výbuch plynu v koksovně společnosti ArcelorMittal postihl i delegaci technických pracovníků, kteří byli v té době na návštěvě provozů kunčické huti. Jak informovala mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková, nehoda podobného rozsahu se naposledy v huti udála v 80. letech minulého století, tedy ještě v tehdejší Nové huti Klementa Gottwalda.

"Koksovna dopoledne zůstala odstavena a přebytkový plyn byl spalován pomocí flér, aby do ovzduší neunikaly škodlivé látky. Vpodvečer je koksovna postupně uváděna do provozu. Mezi zraněnými je jeden zaměstnanec huti, zbylých osm zraněných bylo součástí technické návštěvy. Čtyři návštěvníci provozu, kteří se na koksovací baterii přijeli podívat, byli indické národnosti. Pro zraněné členy indické návštěvy jsme zajistili překladatele, který bude 24 hodin přítomen v nemocnici a komunikuje s jejich rodinami a ošetřujícími lékaři. Zároveň jednáme s úřady o prodloužení jejich pobytových víz," uvedla mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava. Jak rovněž uvedla, je podle informací lékařů ostravské fakultní nemocnice současný stav, k osmnácté hodině,  všech pacientů stabilizovaný.