Jedno takové se nachází v Kozmicích na Opavsku, co by kamenem dohodil od hlučínského jezera. V mokřadní lokalitě se zde nacházejí kozmická ptačí luka, jejichž největší atrakcí jsou divocí koně ohroženého plemene exmoorského ponyho. Tato zvířata se nacházejí jen v několika málo lokalitách České republiky.

O výstup na haldu Ema byl i letos velký zájem.
Bez výstupu na Emu jako by rok ani nezačal. Nadšenci na ni šli individuálně

Během soboty si je do Kozmic přišla prohlédnou řada místních i přespolních. Byl mezi nimi i malý Adam s rodiči. „Jsou krásní, moc se mi líbí,“ svěřil se Adam. „Občas tu chodíváme. Dneska jsou blíže než jindy,“ řekl jeho otec.

Kozmické mokřady se stádem divokých koní jsou turisticky vyhledávaným místem.Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

Shodou okolností se celé stádo krátce předtím přesunulo do těsné blízkosti pozorovatelny, která na památku vloni zesnulého ředitele ostravské zoologické zahrady Petra Čolase nese jeho jméno.

Jediný problém? Parkování

„Před chvilkou kolem zadní části ohrady procházel mladý pár se psem, který štěkotem koně malinko vyplašil. Zvířata se pak přesunula sem,“ dozvídáme se od jednoho z příchozích. Nádhernou podívanou si nenechali ujít ani další návštěvníci.

„My jsme od Ostravy. O koních v Kozmicích jsme už slyšeli. Ale buď jsme měli jiný program, nebo se nám nechtělo. Teď ale není co dělat, všechno je zavřené, tak jsme si řekli, že si uděláme malý výlet. Je sice zima, trochu mlha, ale určitě nelitujeme,“ řekl Jiří Strnad.

Jak dodal, jediný problém je parkování. „Není tu kde odstavit auto. Stojím u cesty před zákazem vjezdu, snad při návratu nenajdu za stěračem pokutový lístek,“ dodal.

Hračky potěšily děti i seniory.
Odsouzené ženy potěšily v Ostravě děti i seniory

Na kozmická luka si v sobotu našli cestu i další lidé. Někteří jen procházeli stezkou vedoucí do nedalekého Dolního Benešova, většina se ale zastavila u koní a z pozorovatelny si prohlédla nejen stádo, ale i celé mokřady, jež v chmurném počasí z výšky připomínaly pravěkou krajinu..

K TÉMATU

Exmoorský pony

Exmoorský pony nebo také keltský pony je plemeno vzácných divokých koní s nepromokavou kůží. Název má podle hrabství Exmoor na jihozápadě Anglie. Ve své domovině žijí na vysoko položených blatech, vřesovištích a slatinách, kde pomáhají udržovat přírodu pestrou a zdravou. Jsou považováni za přímé potomky koní, kteří žili ve Velké Británii ještě dříve, než se stala ostrovem a jejich pozoruhodné vlastnosti jim umožňují přežívat i v drsných podmínkách.