Výskyt tří vlků potvrdily záběry z fotopastí.

„Díky intenzivnímu celoročnímu sledování šelem jsme měli informace o pohybu vlčice v Javorníkách celý loňský rok. Na podzim se k vlčici přidali další dva dospělí jedinci a nyní tvoří malou tříčlennou smečku. Pohybuje se po celých Javorníkách od Makova na Slovensku až po Pulčín na Moravě,“ upřesnil Michal Bojda, terénní pracovník Hnutí Duha.

Vzácněji se jednotliví vlci objevili také v severní části Moravskoslezských Beskyd a ve Slezských Beskydech.

Fotopasti a pobytové znaky také potvrzují, že v Beskydech a v Javorníkách žije minimálně jedenáct dospělých rysů a pět koťat a jeden medvěd. Snímek rysa získali ochránci přírody v zimě díky fotopasti také v severní části Bílých Karpat.

Dálnice D56 je placeným úsekem.
Obce chtějí dálnici mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou bez poplatku

„Oproti předchozím letům se ale nepotvrdil jejich výskyt ve Veřovických vrších a také v Beskydech je jejich počet nižší. Za pokles může loňský úhyn dvou rysic a jejich koťat,“ zhodnotil Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Zmíněný medvěd se objevil na fotopastech až koncem března.

„Minimálně jeden v Javorníkách žije a zimuje již třetím rokem,“ ujistil Kutal.

Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy upozornila, že s trvalou přítomností vlků a dalších šelem ve zdejších horách je třeba počítat.

„Ačkoliv třeba vloni nebyly v Beskydech hlášené žádné vlčí škody,“ doplnila.

Podle ní mají vlci v lese nenahraditelnou úlohu – pomáhají udržovat přírodní rovnováhu. Snižují počty velkých kopytníků a divokých prasat, kteří působí velké škody lesníkům a zemědělcům.

„Naší krajině prospívají divoké šelmy i hospodářská zvířata. Řešíme složitý úkol, aby tu spolu mohli žít. Stát proto hradí škody způsobené vlkem a také preventivní opatření na ochranu hospodářských zvířat,“ připomněla Bartošová.

Do sedmi školek v regionu darují Třinecké železárny hmyzí domky.
Sedm mateřských školek dostane domeček pro hmyzí opylovače

Správa CHKO Beskydy může chovatelům, kteří se potýkají s opakovanými útoky šelem, zapůjčit k účinnějšímu zabezpečení svých hospodářských zvířat síťové elektrické ohradníky.

Výskyt velkých šelem potvrdilo také jejich tradiční mapování v CHKO Beskydy. Letos se konalo po čtyřiatřicáté a do terénu při něm vyrazilo pětapadesát lidí. Kromě CHKO procházeli i navazující území: Jablunkovské mezihoří, Slezské Beskydy, Vizovické vrchy a Bílé Karpaty.

K monitoringu se přidala také Správa CHKO Kysuce spolu se sdružením Karpatská divočina se zhruba 50 účastníky.