Státní veterinární správa vydala nařízení k zamezení šíření nebezpečné nákazy moru včelího plodu. Do ochranného pásma vymezeného kolem ohniska nákazy spadá území Mosty u Jablunkova, Písek u Jablunkova, Písečná u Jablunkova, Návsí, Jablunkov, Bocanovice a Bukovec. Z tohoto pásma je nyní zakázán přesun včelstev a matek. Jejich přemístění uvnitř ochranného pásma je možné, ale jen se souhlasem krajské veterinární správy. Chovatel navíc musí doložit negativní výsledek laboratorního vyšetření na mor včelího plodu. Takovéto omezení platilo například i v loňském roce.

Chovatelé včel nyní musí provést odběr vzorků. Do všech včelstev chovaných v ochranném pásmu vloží jednorázové podložky určené k odběru vzorků. Tato podložka se po dvou týdnech vyjme, řádně označí a zabalí a tyto vzorky se předají k vyšetření do schválené laboratoře. Za pár týdnů se dozví, zda jsou napadené i jejich včely. Přísná opatření musí včelaři dodržovat celý rok.

Ilustrační foto.
Problém u divokých prasat není mor, ale přemnožení

„Poslední plošné vyšetřování včelstva na včelí mor jsme měli v roce 2015. Majitelé už vědí, jak se v případě této nákazy chovat. Bohužel někteří včelaři si například dovezou včely, které nejsou kontrolovány a mor rozšíří,“ uvedla předsedkyně výboru ZO Českého svazu včelařů Frýdek-Místek Marie Knödlová.

Na webu Státní veterinární správy mohou zájemci najít interaktivní mapu, která informuje o ohniscích nákazy a ochranných pásmech. Mapa sleduje vznik a zánik nákazy. Včelaři, kteří se budou nacházet v ochranném pásmu, se z mapy dozvědí i opatření, která byla v ohnisku nebo pásmu vydána.

Ilustrační foto
Řádí nakažená klíšťata. Jak se bránit?

Včelaři už jsou na tato omezení zvyklí. V mnoha případech vyjde pozitivní například jen jeden vzorek, tím pádem spadá do ochranného pásma celá organizace. Jde o nákazu, která trvá delší dobu. Pokud se nějaká ohniska objeví, musí se včely utratit a následně spálit společně s úly, plásty i včelařským příslušenstvím. Pro menší chovatele to tak může mít likvidační důsledky.

Veterináři zakazují včelstva po propuknutí včelího moru léčit. Dříve se doporučovalo léčit tuto nákazu antibiotiky. Mor se tak ale nikdy nezlikvidoval úplně a nové vypuknutí včelího moru mohlo být ještě horší. „Pokud se mor bude hlídat a budou se dodržovat všechna opatření proti jeho vzniku, časem se můžeme dočkat jeho úplného vymýcení,“ doplnila Knödlová.

Včelaři, kteří by nařízení veterinářů nedodržovali, mohou dostat vysokou pokutu. Pokud by šlo o fyzickou osobu, pak by pokuta mohla být až 50 tisíc korun, v případě podnikatele až dva miliony korun.

KLÁRA KUBIESOVÁ