„Kuchař jde často po vyučení raději pracovat do korporátní firmy, kde si mnohdy vydělá více, než v klasické restauraci, a také tam nepracuje o víkendech a večerech. Na druhé straně, při nízkých cenách v restauracích, na které jsme tady u nás zvyklí, nemohou restauratéři uspokojit platové požadavky kuchařů, protože by museli výrazně zvednout ceny pokrmů. No a to by vedlo k tomu, že by neobstáli v konkurenci. Je to takový začarovaný kruh,“ odpovídá poměrně jasně Michaela Pacanovská, ředitelka Vyšší odborné a Střední školy Dakol v Petrovicích.

Podobně to vidí i ředitel Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně Pavel Cieslar. Jak říká, na obor kuchaře jsou dnes kladeny stále vyšší nároky. Dobrý kuchař musí zvládat nejen tradiční jídla, ale také gastronomické novinky a módní vlny. „Je to psychicky i fyzicky náročná práce, která znamená dlouhé směny v kuchyni, nedostatek pomocného personálu, pracovní víkendy a další,“ vysvětluje stručně Pavel Cieslar.

Ilustrační foto
Hospodští: Sehnat číšníka či servírku v Ostravě? Skoro nemožné

Školy v regionu tak dodávají, že pokles zájmu o gastronomické obory zaznamenávají, přes to se nadále snaží, abychom zůstávali zemí, kde si můžeme užít i dobrého jídla. „Jsme zapojeni do celorepublikového konceptu Kulinářské umění. Ten zavádí do české gastronomie tolik potřebnou profesionalitu a systematickou výuku kulinářských technik. Pro naše žáky pořádáme další kurzy, které zvýší jejich odbornost, například v oboru barman či barista, nabízíme zahraniční praxe a stáže a mohu říct, že ti nejlepší z našich absolventů dnes vaří také v michelinských restauracích,“ říká Michaela Pacanovská ze škol Dakol.

Kvalita, zahraniční stáže a praxe, na těchto nohou stojí i výuka na Albrechtově střední škole v Českém Těšíně. „Mnozí naši absolventi jsou dnes úspěšnými odborníky u nás i ve světě, naši pedagogové, kteří vyučují odborné předměty, jsou lidé přímo z oboru, mnohdy dokonce i sami absolventi naší školy, kteří se k nám takto vracejí,“ sděluje ředitel českotěšínské školy Pavel Cieslar.

Ilustrační foto
Test školních jídelen: Kuchařky servírují velké porce plné prázdných kalorií
Znovuotevření Kauflandu na Karolíně, 28. srpna 2019 v Ostravě.
Zdeněk Pohlreich otevřel v Ostravě zmodernizovanou prodejnu Kauflandu
Mama‘s bistro. Novinkami jsou mimo jiné černá výmalba, nové logo s podobiznami bratrů Kaňákových, změny v jídelníčku a samozřejmě tři hvězdy u vstupu.
Mama‘s bistro z centra Ostravy dostalo od Pohlreicha tři hvězdy!