Tato virtuální stezka propojuje místa, na nichž návštěvníky čekají výjimečné zážitky připomínající výraznou technickou a řemeslnou vyspělost severní Moravy a Slezska. Tentokrát bude prvorepublikovou atmosféru navozovat nejen parní lokomotiva, ale také dobová hudba a kostýmy.

VĚJÍŘOVEC OBROVSKÝ neboli trsnatec je nádherná houba. Bohužel pro památkově chráněný buk lesní v centru Krnova je to také infekce, která ho v dohledné době zahubí.
Dřevokazná houba vějířovec v Krnově postupně zničí dvě stě let starý buk

Na osoblažské úzkokolejce se můžete se opět těšit na program plný hudby, soutěží i drobných výher. Velkým lákadlem bude prvorepubliková kapela ve vlaku nebo doprovodný program na nádraží v Osoblaze. Program začíná již od 10.15 hodin na nádraží v Třemešné. Na nástupišti bude vyhrávat Stanley’s Dixie Street Band, který navodí prvorepublikovou atmosféru. Odjezd vlaku z Třemešné je pak v 10.45 hodin. Také během jízdy vlaku bude samozřejmě hrát kapela a v pivním vagonu se bude čepovat Nachmelená opice.

NA NÁDRAŽÍ V OSOBLAZE VYPUKNE SHOW V PRAVÉ POLEDNE

Na nádraží v Osoblaze začíná zábavný program po příjezdu parního vlaku v pravé poledne. Na nádraží nebudou chybět hry neno jízdy na koních pro děti. Vrcholem bude swingové vystoupení s výukou pro turisty, které zajišťují Jazz Monkeys. Prvorepubliková atmosféra se tak ponese celým programem.

„Připravujeme pro vás také průvodce po Osoblaze, kdy během pobytu vlaku budeme moci poznat zajímavá místa a historii tohoto městečka. Občerstvení bude zajišťovat Pivní vagón s čepovaným pivem a místními specialitami,“ uvádí v pozvánce na Fajné Léto Slezské zemské dráhy, které provozují parní jízdy.

Na úterý vydali meteorologové varování před tropickými vedry a intenzivními bouřkami, které mohou provázet přívalové deště i krupobití. Nezmýlili se. Na Osoblažsku kolem 19 hodin večer lidem tloukly do střech takovéto obří kroupy. Snímek byl pořízený ve S
OBRAZEM: Obří kroupy tloukly do střech na Osoblažsku, Krnovsko jinak v klidu

Cestující mohou kromě toho navštívit ještě také Osoblažské Retromuzeum nebo židovský hřbitov. Po celou dobu na nádraží v Osoblaze bude vyhrávat kapela Stanley’s Dixie Street Band. Parní vlak z Osoblahy odjíždí zpět do Třemešné v 15.10 hodin.
Celý program Fajného léta finančně podpořil Moravskoslezský kraj. “

Moravskoslezský kraj provoz našeho vlaku podporuje každoročně a díky tomu se snažíme do osoblažského regionu přitáhnout stále více turistů, které tento region potřebuje jako sůl. Navíc se nám daří díky dotaci udržet provozuschopné lokomotivy a vozy, a navíc ještě postupně rekonstruujeme zázemí pro provoz parního vlaku“, vysvětluje dobrou spolupráci s krajem Pavel Schreier ze Slezských zemských drah.