Válka o moc ve Fakultní nemocnici Ostrava vypukla bezprostředně poté, co ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch odvolal z funkce ředitele bývalého ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

Vedením FNO v polovině února dočasně pověřil ostravského gastroenterologa Evžena Machytku, což vyvolalo v některých odborných kruzích, ale také třeba ve vedení Lékařské fakulty Ostravské univerzity velké pozdvižení a nevoli.

Důvod?

Evžen Machytka bývá totiž často spojován s někdejším děkanem Lékařské fakulty Pavlem Zončou, který byl ze své funkce na podzim 2016 za dramatických okolností odvolán. Po nástupu Machytky do Fakultní nemocnice Ostrava se Zonča, který se také pře s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity, rovněž vrátil zpět na chirurgii fakultní nemocnice.

Svatopluk Němeček (ČSSD).
Ministr zdravotnictví odvolal ředitele FN Ostrava Svatopluka Němečka

Internetový portál Seznam zprávy včera upozornil na další kauzu, kterou od září loňského roku šetří policie. Na své podřízené podal trestní oznámení bývalý ředitel Svatopluk Němeček. Důvodem je skutečnost, že devět pacientů FNO se v konečné fázi rakoviny zúčastnilo výzkumu, který neschválila nemocnice ani příslušné úřady. Obvinění se podle portálu Seznam zprávy týká dvou lékařů – Pavla Zonči a Stanislava Czudka.

Oba obvinění odmítají, nikoho asi nepřekvapí, že se za ně postavil i současný ředitel FNO Evžen Machytka. Podle něj měl výzkum jen administrativní nedostatky.

Právě Machytka je podle zákulisních informací největším favoritem výběrového řízení na post ředitele FNO, do kterého se údajně přihlásilo šest uchazečů. Vítěz by měl být znám do konce měsíce.

Výstavba psychiatrického pavilonu v areálu ostravské fakultní nemocnice by měla být zahájena letos na podzim.
Ve FN Ostrava se letos začne stavět nový psychiatrický pavilon