Výrazný nárůst počtu zájemců o cvičení hned v prvních týdnech roku očekává majitel Simply Fitness v Ostravě-Hrabůvce Pavel Bugaj i letos. Jak říká, někdy to souvisí s novoročním předsevzetím, jindy člověka přivede do fitcentra výrazná nadváha či snaha změnit svůj životní styl.

„Předpokládám, že v lednu bude proti jiným měsícům ten nárůst nových zájemců o cvičení a posilování obdobný jako v předchozích letech. Tedy zhruba desetiprocentní,“ říká Pavel Bugaj s tím, že například žen v posledních letech přibývá mezi návštěvníky fitness každým rokem víc a víc.

Posilovna Attack Fitness Ostrava.
Hitem roku 2018 jsou i v Ostravě Les Mills nebo Pilakalajoga

A kolik z nováčků vydrží a navštěvují fitness centrum dlouhodobě?

„Hodně záleží na tom, jaké důvody člověka k rozhodnutí začít cvičit vedou. Někomu třeba novoroční předsevzetí vydrží na 5 až 6 návštěv a pak skončí. Jinému chybí motivace, dalším zase schází trpělivost. Vydrží většinou ti, kdo si nechají poradit, nesnaží se takzvaně nabouchat svaly rychle a za každou cenu, ale chodí cvičit pravidelně. Stačí dvakrát nebo třikrát týdně, důležitá je pravidelnost,“ vysvětluje majitel fitcentra.

Jak dodává, v poslední době se mění i pohled lidí na cvičení ve fitness. Třeba v případě lidí ve věku od 30 do 50 let, nebo klidně i starších, určitě není cílem mít postavu jako kulturista.

CHUŤ NA ZMĚNU

„Bývají to lidé, kteří se rozhodli se sebou něco udělat. A vědí, že když budou dbát o své zdraví, správně se stravovat a udržovat ve formě i po fyzické stránce, tak jim to může pomoci. Nejen v osobním životě, ale i v práci. Jsou svěžejší, aktivnější a lépe snášejí i stresy,“ pokračuje Pavel Bugaj a upozorňuje, že velmi důležitá je motivace. V případě úplných začátečníků je podle něj velmi důležité správné provádění cviků.

Ilustrační foto.
Sparta, Sparta, zakřičel mladík v Ostravě. Probral se až v nemocnici

„Doporučujeme, aby začátečník alespoň prvních pět nebo šest tréninků absolvoval s naším trenérem. Naučí se správně provádět cviky, trenér je i dobrým motivátorem. Pak už může člověk cvičit sám, trénink je stejný nebo hodně podobný a jen se přidává váha, případně optimalizuje jídelníček. Po zhruba měsíci a půl už jsou vidět změny, člověka cvičení chytne a stává se naším pravidelným návštěvníkem,“ popisuje příklady ze své trenérské praxe Pavel Bugaj.

A takový návštěvník fitness podle něj ve cvičení pokračuje, zvyšuje se kvalita jeho tréninku a za hodinu zvládne daleko větší objem práce v tréninkové jednotce než v počátcích, což s sebou přináší pozitivní metabolické změny a návyk na sportovní aktivitu.

SPRÁVNĚ DÝCHAT A ZVLÁDNOUT DOBŘE DŘEP A KLIK

Podle zkušeného trenéra se někteří začátečníci ve fitness centrech snaží posilovat bez odborné rady. „Hodně z nich se pak diví, když se jim snažíme vysvětlit, že si nesprávným prováděním cviků mohou spíše uškodit. A ještě více jsou překvapeni, když jim vysvětlíme, že základem cvičení je správně se naučit pracovat s dechem a technicky zvládnout základní pohyby jako jsou dřep, klik, rotace a shyb,“ dodává majitel Simply Fitness.

Děti jsou stále línější, mohou za to především rodiče
Česká mládež stále více tloustne, což se v konečném důsledku může negativně odrazit na zdraví. Počet dětí s nadváhou se za posledních 15 let výrazně zvýšil a úroveň nadváhy dosáhla nového maxima. Nadváhu má v Česku zhruba čtvrtina patnáctiletých chlapců a 13 procent dívek.

„Česká republika v oblasti prevence nedělá dost a množství financí směřujících do této oblasti u dětí je nízké,“ říká Zdeněk Hamřík z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 1998 trpělo v Česku nadváhou nebo obezitou devět procent chlapců a nyní jich je přibližně čtvrtina. Zatímco v zemích západní Evropy se daří nárůst obezity zastavit, tak v České republice a také ve většině zemí východní Evropy počet dětí s nadváhou či obezitou stále roste. Vinu na rostoucím počtu dětí s nadváhou a obezitou má nedostatek pohybu i špatné stravovací návyky. Nadváhou a obezitou podle studie Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí častěji děti z chudších rodin.

Děti sice stále navštěvují sportovní kroužky, avšak podle odborníků jim chybí každodenní pohyb. Děti ve volných chvílích dávají přednost počítačům a tabletům. Podle Hamříka lze situaci poměrně snadno zlepšit. „Klíčová je aktivní doprava dětí do školy a do kroužků. Rodiče dělají svým dětem zbytečně taxikáře,“ tvrdí Hamřík.

Podle Hamříka by pomohlo také zavedení aktivních přestávek ve školách, aby děti mohly sportovat nebo se přirozeně hýbat v mezičase během vyučování. „Moderním trendem je také podpora veřejné přístupné infrastruktury pro sport a rekreaci v obcích, ať už to jsou dětská hřiště, sportoviště nebo parky,“ míní.

Podle ředitelky tuzemské kanceláře WHO Aleny Šteflové má Česko velmi kvalitně zpracovaný dokument zaměřený na ochranu a podporu zdraví, který se prevencí obezity, výživou a nedostatkem pohybu zabývá. „Problémem je však nedostatečná podpora napříč politickým spektrem. U obézních dětí je přitom vysoká pravděpodobnost, že obézními zůstanou i v dospělosti, což s sebou v pozdějším věku nese riziko kardiovaskulárních onemocnění či cukrovky,“ dodala Šteflová. (ag, au)

Ledové sochy na Pustevnách.
Ledové sochy řezbáři tvořili i při „jarních“ teplotách