Kolem půl třetí ráno zavolal na tísňovou linku hasičů v Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje v Ostravě zástupce české firmy. Uvedl, že jeho zaměstnanec, řidič nákladního vozidla, který se nachází ve městě Brignais nedaleko Lyonu, má vážné zdravotní problémy. Bolelo jej silně na hrudi a necítil jednu paži.

„Volající současně poskytl údaje o přesné poloze řidiče a jeho mobilní telefonní číslo,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Jak dodal, jelikož v rámci mezinárodního telefonního centra tísňového volání 112 dosud neexistuje přímý kontakt na operační středisko hasičů či jiných záchranných složek pro Francii, hasiči se pokoušeli zkontaktovat s českým velvyslanectvím ve Francii. Mimo jiné použili krizovou linku, kterou ale v tuto brzkou ranní hodinu v Paříži nikdo nezvedal.

„Proto vzápětí informovali o události Operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, které prostřednictvím Ministerstva zahraničí ČR zaktivovalo pracovníky velvyslanectví ČR ve Francii, a ti zařídili vyslání sanitky pro českého řidiče v bolestech,“ doplnil Kůdela.

Podobný případ řešili moravskoslezští hasiči i vloni v prosinci. Kolem čtvrté hodiny ranní jim zavolal dispečer české přepravní firmy s prosbou o přivolání profesionální zdravotnické pomoci pro kolegu, který má velké bolesti a čeká na vykládku kamionu ve Švýcarsku. Následná záchranná akce, do které se zapojilo i velvyslanectví, skončila úspěšně.

Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto.
Pobodal dva lidi, dostal dvanáct roků