Sirény za třiadvacet milionů korun byly pořízeny zejména z peněz Evropské unie, která projekt financovala z pětaosmdesáti procent, zbytek šel ze státního rozpočtu.

„U těchto sirén lze pouštět jak klasické varovné signály, jakou jsou požární poplach, všeobecná výstraha a další, tak předem naprogramované hlasové zprávy v souvislosti s aktuální mimořádnou událostí. Zařízení lze ovládat z krajského operačního střediska hasičů, které je součástí Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje v centru Ostravy.

Velkým usnadněním je i ovládání pomocí obyčejného mobilního telefonu mimo objekt, kde jsou siréna a její komponenty instalovány. Oprávnění k obsluze a takovému volání bude mít v každé obci pět osob, obvykle starosta, jeho zástupci a šéf krizového štábu, patrně to může být i velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů," řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela. s tím, že siréna má i funkci místního rozhlasu a lze jejím prostřednictvím. informovat o všem, co je pro obec důležité.

„Může jít třeba o odstávku pitné vody, nebo o výsledky místního fotbalového týmu. Hasiči nabádají, aby se činnost sirén prověřovala často i tímto způsobem.

Další sirény budou předány obcím na Bruntálsku, Opavsku a Ostravsku v průběhu dubna a května.