Řetěz na krku Ivo Vondráka se neobjevuje poprvé. „Dvakrát jsem ho měl jako děkan fakulty, dvakrát jako rektor univerzity. Je to symbol, který má obrovskou váhu prestiže, řekněme i moci, a především zodpovědnosti," prohlásil nový hejtman s tím, že chce udělat maximum pro nalezení společné řeči mezi politiky, kteří po následující čtyři roky povedou Moravskoslezský kraj.

„Celý život jsem věnoval vědě, výzkumu a vzdělávání mladých lidí. A nyní nastal okamžik, abych své zkušenosti zúročil tady, na úrovni hejtmana kraje," nechal se slyšet.

Na ustavujícím zastupitelstvu se sešlo všech pětašedesát členů.

„Po dlouhé době jsou tady kompletní," komentovali to pracovníci krajského úřadu. První hlasování vedené předsedajícím Karlem Kubošem (KSČM), proběhlo zkušebně aby se dámy a pánové seznamovali s komunikačním systémem kdy bylo 51 pro, sedm proti a šest se zdrželo.

Druhé ukázalo sílu koalice, protože se rozhodovalo o návrhu Jiřího Martínka (ČSSD) na tajné hlasování při volbě hejtmana, náměstků i radních. Pro veřejné bylo 38, proti 23 a zdrželi se čtyři zastupitelé.

Bývalý hejtman Miroslav Novák (ČSSD) tlumočil stanovisko svého politického klubu: „Nejsme ztotožněni s personálním obsazením celé rady kraje. Jeho vedení by mělo být naprosto profesionální. Mezi kandidáty chybí lidé profesně zdatní, a proto se zdržujeme volby počínaje hejtmanem po posledního radního." Novák řekl, že by si mezi náměstky dokázal představit třeba Radima Pražáka (KDU-ČSL) či Jaromíra Radkovského (ANO).

Jediný kandidát na hejtmana pak byl vybrán 36 hlasy. Proti byl jen nejstarší člen zastupitelstva, komunista Kuboš (jenž z titulu funkce předsedajícího paradoxně Vondrákovi jako první popřál). Zbytek opozice se hlasování zdržel.

V předsálí volbě hejtmana aplaudovala skupinka veřejnosti, která si zde srazila stoly. „Dáme rundu?" zaznělo, nicméně pro štamprle nakonec nikdo nešel.

Při vybírání každého z osmi náměstků padlo opět jméno jediného člověka, koalice ho schválila a opozice s tím nechtěla nic mít. Pár výjimek ovšem nastalo: Jakuba Unucku (ODS) podpořil soused z Klimkovic, sociální demokrat Zdeněk Hušťák, Jana Krkošku (ANO) komunista Josef Babka.

Ten si vzal i slovo, protože mu zasedání připadalo „takové trochu poklidné". Nezpochybnil sice právo Vondráka na kandidáty na své náměstky, ale vadilo mu, že návrhy nepředkládaly i ostatní strany. „Veškerá odpovědnost je tak na hejtmanovi. Rada má přece být koaliční," uvedl. Vyslovil i obavu, aby kraj kvůli dvěma náměstkům, oproti minulému volebnímu období navíc, nebyl průtokovým ohřívačem peněz. „Je to dohoda koaličních stran, chceme vystupovat jednotně," vysvětlil hejtman, proč jako zástupce hnutí ANO oznamoval jména budoucích náměstků za KDU-ČSL či ODS.

Příjemné osvěžení ve vypjaté jednací atmosféře Tak nový hejtman komentoval vystoupení Josefa Nedoby, jenž byl jedním ze tří občanů, kteří se na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva přihlásili do diskuse. Důchodce z Českého Těšína popisoval „martýrium" při přijímání do hnutí ANO. „Řekli mi: Už je nás moc! Já: Kolik je to moc? Oni, že už nepřibírají. Tak jsem sedl na Pendolino a fičím do Prahy za šéfem, Babiše znám z Bratislavy ze studentských let. Ale nedostal jsem se k němu, vypil jsem v tom hicu dvě piva a paní tajemnice mi řekla, že je zaneprázdněn," líčil s tím, jak dostal „samá falešná čísla", až si připadal jako u mafiánů na Sicílii. „Do ANO v Českém Těšíně se nedostanete, jak nemáte ajťácké vzdělání a notebook. Bo tam nefunguje sekretariát…" řekl a byl by hovořil dál, kdyby nevyčerpal povolených pět minut. Jeho výstup způsobil všeobecné veselí v sále i předsálí!