Tam ale dlouho nevydrželo, po vnitřních sporech se navíc zastupitelský klub definitivně rozpadl. Pod hlavičku hnutí ANO teď spadají už jen dva zastupitelé. Zbývající třináctka společně přešla do nově vzniklého klubu nezávislých zastupitelů.

„Rozhodli jsme se vystoupit z klubu za hnutí ANO. Dostali jsme mandát našich voličů a chceme dodržet všechny sliby, které jsme jim dali. Budeme nadále pokračovat jako nezávislí zastupitelé,“ prohlásil zkraje včerejšího jednání zastupitelů Jaromír Horký, donedávna předseda klubu zastupitelů za hnutí ANO.

O PODRAZ PRÝ NEŠLO

Spory se naplno rozhořely poté, co rozkol ve frýdecko-místecké buňce hnutí ANO na přelomu roku změnil rozložení sil v zastupitelstvu i vedení města. Jakub Míček a Jaroslav Ryška, kteří vytvořili svůj nový vlastní klub ANO, se přidali na stranu vládnoucí koalice ČSSD, Naše město F-M a KDU-ČSL. Spustili tím lavinu změn v obsazení politických funkcí na magistrátu. Dosavadní koalice získala těsnou většinu křesel v zastupitelstvu a přestala se spoléhat na podporu komunistů.

Druhý ročník netradiční akce s názvem Hejkalova plavidla je za námi.
Hejkalova plavidla vyplula i přes nepřízeň počasí



Rozdělování funkcí na sebe nenechalo čekat. Jakub Míček byl zkraje ledna zvolen do městské rady, Jaroslav Ryška se stal uvolněným předsedou finančního výboru, což přináší i štědrou měsíční odměnu. Míček tehdy odmítl, že by motivem pro podporu koalice byl peněžní a politický prospěch, z čehož ho nařkli bývalí kolegové ze zastupitelského klubu hnutí ANO. Podle něj nešlo o žádný podraz. V koalici chtěl usilovat o pokles daně z nemovitosti, což se pak v březnu podařilo prosadit. „Situace ve městě je složitá, a je potřeba hledat nějaký kompromis,“ podotkl Jakub Míček. Ostatní zastupitelé zvolení za hnutí ANO jejich postoj ostře kritizovali. Situaci chtěli řešit přes krajské orgány hnutí i pražské ústředí v čele s Andrejem Babišem.

„Nikdo se nevyjadřoval, každý dělal mrtvého brouka, organizace nefungovala, nic nebylo. Čekali jsme na rozhodnutí, které padlo 16. května, kdy byla zrušena místní organizace hnutí ANO ve Frýdku-Místku,“ řekl včera Jaromír Horký. Zatímco Míček s Ryškou přešli pod krajskou organizaci a zůstali členy hnutí, ostatním zastupitelům členství skončilo, byť někteří z nich nebyli členy hnutí už dříve. „Kvituji rozhodnutí bývalého klubu hnutí ANO, tímto jsme byli jako klub hnutí ANO potvrzeni já a Jaroslav Ryška,“ podotkl včera Jakub Míček.

Ilustrační foto
Ve Frýdku se na pár dní otevře letní kino