Smog, odliv mladých lidí, nedostatek práce, málo peněz na rozvoj regionu, kriminalita. To jsou hlavní negativa, která padala při průzkumu Deníku letos v září a která si uvědomuje snad každý. Jak moc se zakládají na pravdě, nyní potvrdily výsledky celostátního srovnávacího výzkumu Místo pro život.

Loni v tomto výzkumu obsadil Moravskoslezský kraj poslední příčku, hůře na tom nebyli nikde jinde. Letos nastalo jen nepatrné zlepšení a posun o jedno místo na třináctou příčku. Problémy, které trápí náš kraj, totiž za pouhý rok nikdo nevyřeší, a blízkost k polským hranicím tomu také moc nepomáhá. „Náš kraj si nese stigma z doby, kdy tu byl naplno rozvinutý těžký průmysl, který zatěžoval životní prostředí, kazil celkový estetický dojem krajiny a měl neblahý vliv na zdraví obyvatel. To jsou ale odkazy, které k našemu kraji prostě patří,“ komentuje současný stav regionu mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

NENÍ TOHO MÁLO…

I proto hodnocení regionu, coby potenciálního místa pro život, dopadlo takto: „Celorepublikově silně podprůměrných hodnot je stále mnoho – velká produkce podnikového odpadu, slabá recyklace odpadu, vysoká nemocnost a nízká naděje na dožití, velké množství dětí ve třídách základních škol, vysoká kriminalita. Dlouhodobá nezaměstnanost se od loňského roku ještě zhoršila a mzdy jsou stále podprůměrné. Není toho málo,“ stojí v písemném hodnocení výzkumu.

Vůbec nejhůře ze všech krajů jsme na tom ve zdravotnictví a sociální sféře, ale i ve volnočasových aktivitách nebo z hlediska občanské tolerance. V uvedeném výzkumu agentury Datank se nás ale týká i jeden světlý okamžik. Moravskoslezský region se umístil na třetí příčce v kategorii skokan roku, a to zejména díky šestiprocentnímu nárůstu aktivních sportovců. A dobře jsme si vedli i z hlediska dopravní infrastruktury. Souvisí s tím třetí nejnižší počet úmrtí na silnicích?

„S problémy, které nás trápí, se musíme vypořádat. A to děláme. Moravskoslezský kraj býval, pravda, ošklivým káčátkem, ale pozorní lidé bez předsudků už v něm začínají vidět tu bílou labuť. Vnímají ho jako progresivní a chytrý, prostě dobrý k životu,“ dodává v komentáři Birklenová. Uvidíme, zda to bude nějak zohledněno ve výzkumu za rok…

Jaké je ideální místo pro život?
(z výsledků projektu Místo pro život agentury Datank)

1. Hlavní město Praha
2. Jihočeský kraj
3. Královehradecký kraj
4. Plzeňský kraj
5. Liberecký kraj
6. Karlovarský kraj
7. Pardubický kraj
8. Zlínský kraj
9. Kraj Vysočina
10. Jihomoravský kraj
11. Olomoucký kraj
12. Ústecký kraj
13. Moravskoslezský kraj
14. Středočeský kraj

Pořadí podle kategorií

VOLNOČASOVÉ AKTIVITY
1. Jihočeský kraj
14. Moravskoslezský kraj

EKOLOGIE A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
1. Liberecký kraj
8. Moravskoslezský kraj
14. Jihomoravský kraj

OBČANSKÁ SPOLEČNOST A TOLERANCE
1. Jihočeský kraj
14. Moravskoslezský kraj

INFRASTRUKTURA
1. Hlavní město Praha
3. Moravskoslezský kraj
14. Plzeňský kraj

BEZPEČNOST
1. Jihočeský kraj
8. Moravskoslezský kraj
14. Hlavní město Praha

PRACOVNÍ PODMÍNKY
1. Pardubický kraj
8. Moravskoslezský kraj
14. Karlovarský kraj

PÉČE O DĚTI A VZDĚLÁNÍ
1. Hlavní město Praha
3. Moravskoslezský kraj
14. Středočeský kraj

ZDRAVOTNICTVÍ A SOCIÁLNÍ SFÉRA
1. Hlavní město Praha
14. Moravskoslezský kraj

Ostrava zpívá gospel v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice.
OBRAZEM: V Gongu zněly gospely