„Jedu do Bílé, čekám tady na kolegu, který mě vezme autem," řekl Deníku v sobotu dopoledne Milan Oborný, který stál s košíkem připravený na parkovišti u obchodního domu Ještěr v Místku. „Těšil jsem se celý týden, houby rád sbírám, také je rád jím. Ale vaření přenechám manželce. Já houby donesu, očistím, poté už to je její starost," dodal houbař, který jezdí na „své" místo. „Je to o zvyku. Místo, kde jezdím, mě nikdy nezklamalo. Ale houby samozřejmě musí růst," dodal se smíchem Milan Oborný. To už dorazil jeho kolega Petr Kaleta z ostravské části Hrabová. „Uvidíme, co najdeme. Houby pak mám rád v každé podobě, ale nejlepší je asi omáčka. A pochopitelně klasická smaženice, tu zvládnu i sám," pravil Petr Kaleta.

Deník následně oslovil v ulicích Frýdku-Místku několik lidí s otázkou, zda chodí na houby. „Na houby nechodím, stejně bych žádné nenašel. Já na sbírání nejsem stavěný," prozradil Milan Pižanowski. „Ale jinak mám houby rád. Syn chodí někde do Ostravice a vždy něco donese. Vím, že rostou, tak snad z toho také něco budu mít," doplnil dvaasedmdesátiletý muž.

To Petra Lavičková na houby chodí. „Máme známé v Ostravici, takže když houby rostou, dají vědět a my přijedeme. Proto vím, že rostou," prozradila Petra Lavičková z Frýdku-Místku s tím, že houby převážně suší. „V zimě je pak používám při vaření. Například do polévky nebo pod maso," uzavřela žena.