Alkoholik a bezdomovec Jan Hromádka zná ostravská zákoutí jako své boty. Stejně tak jej znají lidé, kteří se zabývají prevencí a péčí o narkomany i lidi v nouzi. Pracovníci Armády spásy jej už také varovali, jaké nebezpečí se šíří městem. „Od jejich doktorky jsem dostal plakát s upozorněním, že v centru nedávno zemřeli tři lidé, i když ne všichni na tuto drogu,“ vysvětluje Jan Hromádka.

Nebezpečí si uvědomuje a o Bakibě, jak se droga nazývá, se s dalšími bezdomovci a sociálně slabými lidmi na ulici baví.

„Není to dobré, poslední dobou je to tu hodně nebezpečné. Osobně obavy nemám, protože jsem alkoholik, který se klidně ožere do němoty a spí, ale nejsem feťák! Mám však velké obavy, že se to může hodně rychle šířit dál. Hlavně mezi mladými,“ vykládá pětačtyřicetiletý Hromádka, podle něhož se „buchny“ a lidé, kterým tohle nebezpečí hrozí, scházejí hlavně na výstavišti.

Syntetické canabinoidy.
Počet stíhaných stoupl na 6. Za šíření smrtelné drogy hrozí muži až 18 let

„Tihle lidé jsou nebezpeční, kvůli drogám se klidně pozabíjejí. I když tahle to teď možná udělá za ně. Vím o jednom člověku, kterého tady v ulicích potkávám, už se tou drogou otrávil. Feťáků je tady fakt hodně,“ dodává muž, který dobrovolně tráví život na ulici a sociálních služeb kvůli alkoholu nevyužívá.

DÁM SI, KURŇA, POZOR!

To Petr Baudiš, sociálně slabý Ostravan, který pobývá na ulici, přespává však u známého, o této droze neslyšel. „Je to asi hodně špatná věc. No jo, když jsou lidi blbí,“ pokrčí rameny a ptá se, odkud se tu Bakiba mohla vzít.

„Pane, bože!“ sípe tiše Baudiš, když se dozvídá, že v oběhu může být možná až tři tisíce dávek. Sám totiž marihuaně nebo jiné lehčí droze podle svých slov neodolá.

„Kdyby se to ke mně dostalo, tak bych to nepoznal, nejsem v tom tolik zběhlý. Je tedy riziko, že bych něco takového mohl vykouřit, ale teď si dám pozor. Kurňa, velký pozor!“ vypráví Baudiš, když se dozvídá, čeho je droga schopna. „Něco takového nechci začít, to fakt ne,“ dodává muž, který na druhé straně opáčí, že s kamarádem už dříve říkali hlavně mladším lidem ve městě, ať si dávají pozor, co kouří.

Syntetické kanabinoidy
Smrtící droga už se objevila i v Hlučíně