Většina měsíců loňského roku byla nadprůměrně teplá. Normální teplotu měly leden a září, pod normálem byl pouze květen. Pražské Klementinum, které měří teplotu 245 let, začátkem ledna uvedlo, že loňský rok byl druhý nejteplejší od roku 1775.

SUEZ Využití zdrojů, a.s. - spalovna odpadů v Ostravě. Ilustrační foto.
ROZŠÍŘENÍ SPALOVNY: V Praze názory lidí z Ostravy nikoho nezajímají, štve ODS

ČHMÚ zhodnotil i kvalitu ovzduší za loňský rok. Hlavní problémy představuje polétavý prach, benzopyren vznikající nedokonalým spalováním a přízemní ozon. Denní imisní limit pro polétavý prach byl loni překročen jen v dopravních a průmyslových ostravských lokalitách a na Karvinsku na stanicích, které se nacházejí v blízkosti česko-polské hranice.

Dlouhé sucho

Loňský rok byl zároveň suchý, i když hydrologické sucho nebylo tak výrazné jako v roce 2018. Sucho ale trvá nepřetržitě minimálně od roku 2015, konstatoval ČHMÚ. Největší sucho loni panovalo od července do září.

Budova bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia.
Ostravě od spalovny pomůže jen zázrak, na ten čeká i Ostravica-Textilia

"Největší podíl hydrologicky suchých profilů byl v roce 2019 zaznamenán 27. července," poznamenali meteorologové. Většina řek v Česku vykazovala v dubnu, červenci a srpnu nejmenší průtoky, zejména v červenci nedosahovaly ani polovičních hodnot pro tento měsíc. Co se týče srážek, roční úhrn 637 milimetrů zařazuje rok mezi normální. Nejvíce pršelo v květnu a nejméně v dubnu.