Počátkem října se pracovníci hutě spolu s dodavatelskou firmou z Belgie pustili do renovace odpichového otvoru vysoké pece číslo čtyři v její spodní části tzv. nístěji, tedy v samotném srdci vysoké pece. Za rok v ní huť vyrobí přes jeden milion tun surového železa. Do opravy se železárny pustily po čtrnácti letech od poslední generální opravy, kdy došlo mimo jiné i na kompletní výměnu uhlíkových bloků v nístěji.

Shanti Yoga Studio, lekce jógy pod vedením lektorky Daniely Bártové, 14.10.2019 v Ostravě. Na snímku lektorka jógy Daniela Bártová.
Jógový boom v Ostravě! Zkuste to taky

U renovace odpichového otvoru bude poprvé v historii Třineckých železáren využita alternativní technologie vylitím žáru odolným betonem. Nejdříve se muselo zastavit zavážení surovinami a technologickým řízením vysokopecního pochodu snížit úroveň zavážky až o 23 metrů, následně po posledním odpichu odpálit část pancíře pod úrovní dna a vyvrtaným otvorem pak vypustit zbytkové železo a strusku. „To byla jedna z nejrizikovějších části opravy,“ vysvětlil Petr Faruzel, vedoucí střediska vysokých pecí.

Souběžně probíhaly demoliční práce, které připravily prostor pro nájezdovou plošinu do vysoké pece tak, aby bylo možné vyhrabat zbytkovou vsázku těžkou technikou.

Tady to začalo. Snímek stánku v Havířově-Šumbarku z 6. 9. 2012, kdy celníci a hygienici zahájili první šťáru, která se rozvinula do rozsáhlé kauzy přesahující hranice republiky.
Odsouzený stánkář: V metylové kauze byla odsouzena řada nevinných

„Po dokončení této fáze se naskytne jedinečná příležitost, jak se můžeme do vysoké pece podívat zevnitř a pomocí soudobé technologie 3D laserového mapování zhodnotit skutečné opotřebení. Teprve pak znovu namontujeme pancíř a chladnice, postavíme bednění a prostor mezi zbytkovými uhlíkovými bloky a bedněním vylijeme speciálním betonem odolným žáru. Společně s materiálem na nástřik šachty a nový hlavní žlab bude použito přes 750 tun žáromateriálů,“ doplnil Petr Faruzel.

Beton by měl odolat náporu miliónů tun roztaveného surového železa a strusky, které v těchto místech dosahuje při výstupu z vysoké pece teploty běžně přes 1450 stupňů Celsia. Surové železo by mělo začít z pece znovu téct na začátku listopadu.

Cyklostezka. Ilustrační foto.
Nová cyklostezka propojí Vendryni s Třincem