Náklady na realizaci stavby v lokalitě Domu kultury města Ostravy (DKMO) jsou odhadovány na 1,5 miliardy korun (bez DPH), stavba má být zahájena v roce 2022.

Jak se vám vítězný návrh líbí? Hlasovat můžete v naší anketě pod článkem.

Na financování stavby se kromě města Ostravy má podílet i Moravskoslezský kraj. Ten má přispět 300 miliony, český stát zastoupený ministerstvem kultury se zavázal přispět částkou 600 milionů korun. Zbytek zaplatí město Ostrava.

„K financování přípravy a provedení stavby má město speciální účelový fond. Prozatím do něj vložilo z městského rozpočtu 250 milionů korun a další peníze budou přibývat,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura. Jak dodal, zatím město do fondu ročně ukládá minimálně 100 milionu korun.

Studie, jak by náměstíčko Permon v Karviné-Hranicích mohlo vypadat, vypadaly lákavě, výsledek je ale poněkud jiný.
"Betonové peklo". Rekonstrukce karvinského náměstíčka přinesla zklamání

„Věřím, že přesvědčím kolegy ve vedení, aby se tato částka zvýšila na 200 milionů korun. Měli bychom mít tak s rezervou na tento projekt dostatek prostředků. Financování se opravdu nebojím. Je třeba dodat, že v rámci zmíněného projektu se počítá i s rekonstrukcí stávajícího objektu Domu kultury města Ostravy, kde se náklady pohybují kolem půl miliardy,“ upozornil primátor. Podle Tomáše Macury byl vítězný návrh také tím nejlevnějším ze čtyř projektů, které postoupily do druhého kola výběrové soutěže.

Náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová uvedla, že koncept nové koncertní haly je postaven na tom, že propojuje starou budovu DKMO s budovou novou. Nová koncertní hala podle Zuzany Bajgarové představuje pouzdro hudebního nástroje.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Mošnovské letiště skončilo opět ve ztrátě

„Ještě na podzim bychom rádi uzavřeli smlouvu s autorem vítězného návrhu. Do konce roku 2021 by měly být dokončeny všechny stupně projektové dokumentace. Následovat bude zahájení stavby v roce 2022 a k slavnostnímu otevření koncertní haly a modernizovaného domu kultury dojde v roce 2024,“ upřesnila Zuzana Bajgarová.

Ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO) Jan Žemla poznamenal, že souboru, který má velký hráčský potenciál, chybí k tomu, aby získal punc světovosti, právě koncertní sál. „Dokonalá akustika umožní vyniknout orchestru. Jsme rádi, že studio, které bude akustiku vytvářet, patří k nejlepším na světě,“ doplnil ředitel JFO.

Rekonstrukce inženýrských sítí pod povrchem pravého jízdního pruhu ulice Nádražní v centru Ostravy.
Rizikové plynové potrubí pod Nádražní ulicí v Ostravě vymění v srpnu
Dům kultury města Ostravy.
Ostrava se brzy dozví podobu miliardové koncertní haly