Projekt, jehož partnerem je i regionální Deník, se ujal, a letos se tak milovníci vaření mohou těšit na čtvrtou kuchařku s totožným názvem.
Vítězné recepty 2014:1. cena: Svojski placek od Evy Zajacové
2. cena: Králík na smetaně od mé maminky Dagmar Cilečkové
3. cena: Borůvkový brutvaniok od Karla Drápala
Cenu od zástupců médií získala Fazolová polévka a Šťavnaté jablečné řezy od Marie Filipové.
„Kuchařka krajových receptů je vydána v nákladu dvanácti a půl tisíce kusů a sestavena ze 101 receptů zaslaných do čtvrtého ročníku kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko?," upřesnil náměstek moravskoslezského hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň s tím, že projekt je unikát v celé republice, protože ho žádný jiný kraj doposud nenapodobil.
Všechny soutěžní recepty hodnotili šéfkuchaři, kteří na projektu dlouhodobě spolupracují Roman Bielesz a Karel Mathias. Ten do kuchařky navíc přispěl svými tipy na vylepšení receptů.
Svojski placek
Za nejlepší a nejzajímavější recept byl vybrán Svojski placek od paní Evy Zajacové, který je vyobrazen i na obálce kuchařky. Tuto specialitu mohli ochutnat i návštěvníci tradičního gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko?, který se konal letos v červenci v Trojhalí na Nové Karolině v Ostravě v rámci hudebního festivalu Colours of Ostrava.
„I letos se nám podařilo dodržet myšlenku putovního gastrofestivalu, a tak jsme po dvou realizacích na Hukvaldech a jedné v Bruntále představili náš projekt i v Ostravě," připomněl náměstek hejtmana.
Čtvrtý díl kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko? je neprodejný, zájemci ho mohou získat na akcích Moravskoslezského kraje, veletrzích cestovního ruchu v Brně, Bratislavě, Praze a Ostravě nebo ho vyhrát v soutěžích na www.facebook.com/ jaksmakujemoravskoslezsko, které Moravskoslezský kraj připravuje.
„Uvažujeme o dotisku kuchařky, protože předpokládáme velký zájem. Předešlé díly znovu vydávat nebudeme, ale zájemci si mohou všechny recepty volně stáhnout na webových stránkách www.jaksmakuje.cz," uzavřel náměstek hejtmana.