Norbert Schellong, ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov:

Ředitel nemocnice Havířov Norbert Schellong.Zdroj: Archiv nemocniceJak vidíte současnou situaci s kapacitou covidových lůžek, máte stále rezervu, nebo je to na hraně?
Nemocnice má samozřejmě větší počet hospitalizací než tomu bylo v jarní první vlně. V současné době je v nemocnici asi 60 hospitalizovaných pacientů, z toho osm ve středně těžkém nebo těžkém stavu. Co se týče kapacit, musíme si s tím umět poradit. Rozšířili jsme kromě infekčního oddělení o další stanici pro pacienty s covidem, a to na neurologii. V tuto chvíli je celková alokované kapacita pro tyto pacienty v nemocnici 70 lůžek, z toho 10 pro těžké průběhy.

Elisabeth Šafferová na noční směně.
Studentka pomáhá v ostravském sanatoriu: Lidi bez roušky vidím jako plná lůžka

Kde vidíte největší problém v kapacitách? Kdyby bylo potřeba, je plán B, kam by se covidoví pacienti ukládali?
V současné době přijímají pacienty s tímto infekčním onemocněním všechna zdravotnická zařízení s akutní péčí v okrese Karviná, což kromě naší nemocnice je nemocnice v Karviné-Ráji, Karvinská hornická nemocnice a Městská nemocnice Bohumín. Celková kapacita pro okres je zhruba 200 lůžek, z toho asi 15 procent na JIP a ARIM.
Největším problémem při zajišťování kapacit není absence lůžkového fondu, který by šel i dále reprofilizovat a tvořit další lůžkové rezervy, ale problémem je vždy personální zabezpečení. To je ohroženo jednak zvýšenou potřebou zdravotníků u lůžka na Covid stanici oproti normálnímu provozu na běžném oddělení, a jednak absencemi zdravotníků z důvodu jejich nákazy.
V rámci Moravskoslezského kraje ale máme i další kapacity v nemocnicích ve Frýdku-Místku, Ostravě, Opavě, se kterými všemi velmi úzce spolupracujeme s v případě problému si dokážeme vypomoci. Čekají nás následujících dvou až třech týdnech těžké chvíle a očekáváme ještě chvíli růst hospitalizovaných pacientů, ale věřím, že si se současnou situací poradíme a budeme-li všichni dodržovat základní pravidla a selský rozum, tak se z nejhoršího určitě do Vánoc dostaneme.

Milan Leckéši, předseda představenstva Nemocnice AGEL Nový Jičín a Valašské Meziříčí:

Milan Leckéši.Zdroj: AgelNaplnění lůžkové kapacity Nemocnice AGEL Nový Jičín a Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí při nutnosti vyčleňovat další stanice k hospitalizaci pacientů s onemocněním COVID-19 a současně s potřebou zajistit péči pro akutní pacienty s jinými onemocněními či úrazy se blíží maximu. Celá situace se daří zatím zvládat jen a pouze díky obětavosti zdravotnického personálu, kterého část permanentně chybí, což je problém. Ani zdravotníkům se onemocnění COVID-19 nevyhýbá. Za jejich přístup jim patří velký obdiv a poděkování. 

Petr Uhlig, ředitel Městské nemocnice Ostrava (MNO):

Petr Uhlig.Zdroj: Mnof.czMNO kapacitu lůžek pro pacienty s covidem navyšuje, v neděli se otevřela další stanice s šestnácti lůžky na chirurgii. Také tam evidují vysokou obsazenost, která dosahuje více než osmdesáti procent. Také lůžka na JIP a ARO jsou z větší části obsazená, z třiapadesáti je jich volných osmnáct.
Momentálně máme 135 pozitivních zaměstnanců, z toho 12 lékařů, 109 jiného zdravotnického personálu a 14 nezdravotníků, 26 ze 47 zaměstnanců v karanténě nadále pracuje. I z tohoto důvodu nemocnice není schopna přijímat další pacienty odjinud, lékaři už nyní pracují nad rámec svých úvazků. Svou práci zvládají se ctí!

Pacienti s covidem zaplňují lůžka v krajských nemocnicích.
Hrozí krajským nemocnicím kolaps? Pacienti s covidem zaplňují lůžka