„Mezi naše nejoblíbenější obory patří Instalatér, Elektrikář nebo Truhlář, naopak malý zájem je o obory zedník, nebo tesař,“ uvedla Jana Blahutová ze SŠ řemesel.

Motivační stipendia

V případě, že si žáci ke studiu zvolí obor zedník nebo tesař, získají motivační a prospěchová stipendia až 5 500 korun za pololetí, celková částka za tříleté studium činí až 33 tisíc korun.

Ski areál Vaňkův kopec v Horní Lhotě nedaleko Ostravy byl 16. ledna 2020 v provozu.
Skončí teplé počasí? Skiareály v Česku se snaží udržet provoz a vyhlížejí sníh

Škola kromě učebních oborů nabízí také čtyřleté obory středního vzdělání s maturitní zkouškou v oborech Elektrotechnika, Nábytkářská a dřevařská výroba nebo Stavebnictví. Úplně nově se bude otevírat obor Mechanik plynových zařízení.

V tomto týdnu školu navštěvují také žáci základních škol z regionu a seznamují se s různými technickými činnostmi v praxi. „Dnes tady máme ZŠ z Čeladné, děti jsou rozděleny do skupin a plní různé manuální úkoly, staví elektrovozítka nebo se věnují pájení,“ doplnila Jana Blahutová.

Trať z Bruntálu do Malé Morávky už má za sebou opravy železničního svršku, železničních přejezdů, mostů a propustků.
Také kůrovec zachránil trať z Malé Morávky do Bruntálu

Pro děti je přínosné, že se už v útlém věku seznamují s ruční prací a získávají technické dovednosti v praxi.

Odborné stáže

Studenti ze SŠ Řemesel jezdí také dvakrát ročně v rámci programu Erasmus+ na odborné stáže. V letošním roce se chystá čtrnáct studentů z oboru Elektrotechnika, kteří nejlépe zvládnou test, v březnu do Portugalska. Jednotlivé učební obory se ve výjezdech na stáže pravidelně střídají.

Také učni z oboru Instalatér se chystají za pár dní na prezentaci na výstavě Infotherma na výstavišti Černá louka v Ostravě. Aktivit pro studenty je ve škole celá řada a každý si najde to své.