Vlastní kniha, televizní pořad či besedování s lidmi. Tak takovou pracovní strategii zvolil po propuštění z vězení, kde strávil třiadvacet let, Jiří Kajínek. V rámci akce pojmenované Život za mříží & Život bez mříží zavítá 6. dubna i do kulturního domu ve Frýdku-Místku.

Od 16 hodin se tak publikum dozví, jak se žije v českých věznicích, jaké to je nadechnout se po tak dlouhé době vůně svobody a nebo i takové perličky, které ani v televizi nezazněly. Navíc mu přítomní budou moci pokládat otázky přímo na tělo ústní nebo psanou formou.

Vesměs se však jedná o velmi kontroverzní záležitost, která rozděluje společnost na dvě poloviny. Jedni berou možnost setkat se s Jiřím Kajínkem jako životní zkušenost, druzí nechápou, jak někdo může vůbec na takové akce přijít.

Beseda s Jiřím Kajínkem v Knihcentru 16. září 2017 v Ostravě.
Kajínkovy besedy rozpoutaly velké vášně, v Opavě je nechtěný

„Smutný svět, když někteří stojí o besedu s celoživotním kriminálníkem a jeho neautentickém vyličování svých příběhů,“ stojí ve vyjádření uživatele sociální sítě Facebook vystupujícího pod jménem Jan Březina.

„Nejhorší je, že lidi z něj udělali celebritu za to, že okrádal a mrzačil lidi,“ podivuje se další uživatelka sociální sítě Facebook zvaná Verča Penkalová.

V Opavě, kde měl Kajínek vystupovat v tamním kině Mír, dokonce došla situace tak daleko, že akci zrušili samotní zastupitelé města. Ve Frýdku-Místku ale podobná situace nehrozí.

Beseda s Jiřím Kajínkem v Knihcentru 16. září 2017 v Ostravě.
Jiří Kajínek: jak se z vraha stala celebrita?

„Něco málo jsem o této akci zaslechl. Nevím, zdá se mi její pořádání poněkud zvláštní. Tato akce ale není pod hlavičkou města, organizuje jí soukromý uživatel,“ zmínil se k pořádání akce Deníku primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

„Byla to taková záležitost, nad kterou jsme hodně zvažovali, zda jí akceptovat či nikoliv. V podstatě ale tato akce není v ničem nelegální a my pouze naplňujeme náš podnikatelský záměr. S akcí se rozhodně neztotožňujeme, pouze pronajímáme prostory organizátorům akce,“ uvedl Deníku majitel Kulturního domu Frýdek-Místek, kde se akce bude pořádat.

Během besedy Jiřího Kajínka se uskuteční také jeho autogramiáda, prodej knížek a dalších předmětů. S Kajínkem bude možné se i vyfotit. Vstupné na akci stojí v předprodeji 350 korun.