Přestupek se odehrál v neděli 28. července v 10 hodin v Krnově na poli u Petrovické ulice. Zemědělci sklízeli řepku kombajny, přestože městská vyhláška o ochraně před hlukem v neděli zakazuje používat hlučné stroje.

Čekání na výsledky voleb ve štábu KDU-ČSL, na snímku Marian Jurečka.Zdroj: Deník / Vladimír Šťastný

Bývalý ministr a současný poslanec Marian Jurečka zveřejnil na svém facebooku dokument přestupkové agendy s komentářem: „Mám pocit, že některým spoluobčanům fakt hráblo. Stěžovat si o žních na to, že v deset hodin na poli seče kombajn, může fakt hodně divný člověk. Takovým lidem bych doporučil několika denní půst, aby si uvědomili, co zemědělství produkuje a že v zemědělství holt jeden den rozhoduje o celém roce snažení,“ napsal na svém facebooku Marian Jurečka s tím, že stížnost na hlučné zemědělce v době sklizně mu přijde za hranicí lidského chápání.

Je stěžovatel, který upozornil na porušení vyhlášky, opravdu „hodně divný člověk kterému hráblo“, když se domáhá svého práva na nedělní klid?

NEDĚLE, DEN SVÁTEČNÍ

Krnovské zastupitelstvo přijalo protihlukovou vyhlášku v roce 2014 na základě petice občanů, které obtěžoval hluk sekaček, motorových pil a cirkulárek, takže chtěli garantovaný klid aspoň jeden den v týdnu. Diskutující na facebooku připomenuli Jurečkovi boží přikázání "Pomni, abys den sváteční světil" a také že pokud lidovci prosazují zákaz prodeje o svátcích, měli by respektovat i krnovský zákaz hlučné práce v neděli.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
O linky z Mošnova do Vídně a Mnichova projevil zájem jeden dopravce

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka zveřejnil případ krnovského zemědělce, který v neděli sklízel kombajnem řepku a porušil tím protihlukovou vyhlášku. Kombajnér byl předvolán 2. října k podání vysvětlení.Zdroj: facebook Mariana Jurečky„Z vaší pozice poslance by byla správná iniciativa novelizovat zákon, že po dobu žní nelze na zemědělce aplikovat vyhlášky obce omezující jejich činnost. Ale aby veřejnosti sděloval bývalý člen vlády, že nedodržování vyhlášky by mělo být tolerováno, není podle mě správné,“ vzkázal Jurečkovi jeden z diskutujících.

JE ŘEPKA VEŘEJNÝ ZÁJEM?

Podle Mariana Jurečky veřejný zájem v případě sklizně převyšuje ten osobní. „Ty potraviny se holt musí někde brát, jenže příroda se neřídí našimi vyhláškami a hodinami. Když jsou dobré podmínky, musí se bohužel vyjet,“ argumentoval Jurečka. Oponenti mu připomenuli, že polovina zemědělské produkce řepky se míchá do benzínu, takže je zavádějící ji míchat s běžnými potravinami.

Problém protihlukové vyhlášky je v tom, že kromě zemědělců se i řada dalších domáhá výjimek ve veřejném zájmu. Například zhotovitel obchvatu Krnova požádal o výjimku z nočního klidu, aby mohl provést důležité práce v týdnu od 7. do 11. října. Místostarosta Krnova Pavel Moravec vysvětlil stavbyvedoucímu obchvatu Petrovi Pietraszkovi, že noční klid je také důležitý veřejný zájem, takže výjimku z protihlukové vyhlášky v takovém rozsahu nemůže město Krnov povolit.