„Ze třiceti zákazníků jich sedmadvacet poptává potřeby pro malování kamínků,“ říká nám Pavlína provozující v centru Ostravy papírnictví Barevný svět. Kamínkománii zaznamenává od léta 2018.

Tento hit se rozšiřuje ze Švýcarska díky manželům Evelyn a Stefanovi; v jejich zemi vznikl první facebookový profil „CH Rocks – Original“.

V muzeu pokračuje výstava největší zlaté mince světa.
Největší zlatá mince v Evropě - výstava je prodloužena

700 30 i další poštovní směrovací čísla Ostravy se na malovaných putovních kamíncích objevují stále častěji. „Píší se na zadní strany k určení, kde autor žije,“ popisují Sylva, Viki a Hanka. Výskyt jejich oblázku věnovaného zemřelé černé kočičce uloženého u Myslivny v Porubě je naposledy hlášen až od Nýznerovských vodopádů na Jesenicku.

„Barvy akrylové, temperové i na olejové bázi. A samozřejmě fixy, ty dokážou vytvářet detaily,“ uvádí majitelka papírnictví, co kamínkoví umělci kupují. Jsou ze všech generací – maminky, tatínci, babičky, děti.

Putovní malované kamínky jsou hitem dnešní doby.Putovní malované kamínky jsou hitem dnešní doby.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Pavlína má dvacet lety praxe v branži a sama též sem tam na oblázek něco nakreslí, takže působí pro začátečníky jako odborná poradkyně.

Nejen Ostrava, kamínky se chytily všude

Luboš z Karvinska sklízí v tuzemské facebookové skupině „Kamínky“ ovace za doslova umělecky provedený Důl Barbora na větším kusu šutru. „Kolem sedmi hodin malování,“ vysvětluje autor, jak dlouho mu trvalo, než kámen ozdobil.

Posledním Żuławského filmem byl Kosmos, natočený podle románu Witolda Gombrowicze.
Retrospektiva Andrzeje Żuławského v Těšíně

Ze stejného okresu pocházejí putovní kamínky s heavymetalovými motivy. Jeden je s logem skupiny Running Wild, upozorňuje na tento výtvor kdosi z Čech.

Kamínkománie totiž není jen o samotném tvoření (které může být návykové) a zanechávání děl na veřejnosti. Nálezci jsou téměř povinni sdílet svou radost z kamínků pomocí fotek a sociálních sítí, tudíž se to neobejde ani bez facebooku.

Putovní malované kamínky jsou hitem dnešní doby.Putovní malované kamínky jsou hitem dnešní doby.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Na tom po dubnovém doporučení kreslit obrázky proti rakovině přichází květnová výzva: Na téma mateřské lásky a vůbec maminek.

Levný šutr coby obchodník se „sypkými hmotami“ ze Svinova také uspokojuje zájemce o materiál na malování, přesněji frakci kačírek z ozdobného kamene. „Mám zkušenost, že lidé, co pracují hlavou potřebují zaměstnat ruce a dělat něco kreativního. Tvoření odvádí i mysl od nepříjemných věcí, třeba virů.“ tvrdí Pavlína z Barevného světa.