Dva kamiony jedou z Krnova a ze Šumperka do oblasti bojů ve Slavjansku. Nejhorší překážkou na cestě dlouhé přes 1500 kilometrů je byrokracie.

„Stojíme na hranici nekonečné hodiny, překonáváme jednu byrokratickou překážku za druhou. Připravovali jsme tuto akci téměř rok, protože vyběhat kolečko nejrůznějších povolení je na Ukrajině běh na dlouhou trať,“ vzkázal svým příznivcům cestovatel a fotograf Ivo Dokoupil, který kamiony doprovází.

Vezou léky, zdravotnický materiál, teplé oblečení, přikrývky a peřiny do utečeneckých táborů i do oblastí poblíž frontové linie. Naložili také 22 palet s krytinou, kterou naléhavě potřebují v místech, kde mají domy následkem bojů zničené střechy.

Charita Krnov vypravila společně s dalšími partnery dva kamiony s humanitární pomocí pro Ukrajinu. Do cíle ve Slavjansku by měly dorazit v sobotu.Zdroj: Ivo DokoupilCharita Krnov vypravila společně s dalšími partnery dva kamiony s humanitární pomocí pro Ukrajinu. Do cíle ve Slavjansku by měly dorazit v sobotu.Autor: Ivo Dokoupil

„Situace se v porovnání s rokem 2014 už stabilizovala, ale dál zůstává vážná. Lidé tam kolikrát nemají ani elektřinu a vodu. Nejsou otevřené obchody. Zásobování vázne a nefungují banky. Je tam obrovská nezaměstnanost, protože ani firmy nepracují,“ konstatoval Ivo Dokoupil s tím, že není důležitá jen pomoc konkrétním lidem, ale také psychická podpora.

Pro Ukrajince žijící na dohled od frontové linie je velkou vzpruhou když vidí, že někoho v České republice zajímají jejich problémy.

„Katastrofická situace ukrajinských nemocnic nás přiměla k tomu, že jsme se obrátili na české nemocnice s dotazem, zda mohou poskytnout nějaké vyřazené vybavení. To, co v našich podmínkách už dosluhuje, je pro ukrajinské nemocnice ve velmi špatném technickém stavu významná pomoc,“ představil Dokoupil další z projektů.

Ilustrační foto.
Mobilní rozhlas v Krnově bude posílat zprávy občanům přímo do mobilu
Ilustrační fotografie.
Jak opilého spolujezdce svezl neviditelný řidič