VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když přijdu večer domů, vyjedl bych celou lednici

ROZHOVOR/ Říká v rozhovoru pro Deník vyhlášený michelinský šéfkuchař a ostravský rodák Radek Kašpárek.

23.6.2018
SDÍLEJ:

Radek KašpárekFoto: Deník / Pavel Sonnek

V České republice jsou pouze dvě restaurace (La Degustation Boheme Burgeoise a Field), které se mohou pyšnit nejvyšším kuchařským oceněním – michelinskou hvězdou. V jedné z nich, pražské restauraci Field, působí v roli šéfkuchaře ostravský rodák Radek Kašpárek.

Můžete váš podnik představit. Co vaříte v restauraci Field?
Máme vlastní kuchyň, která staví na českých surovinách od našich dodavatelůz různých regionů, podporujeme české farmáře, ale dáváme tomu trošku skandinávský prvek. Necháváme vyniknout přírodní věci a nebojíme se kombinovat všechny chutě na jednom talíři, což je asi jeden z důvodů proč, že je tato restaurace tak úspěšná.

Co to pro vás znamená obhajovat michelinskou hvězdu?
Je to v každém případě hodně zvláštní pocit obhajovat získanou hvězdu. Cítím velkou odpovědnost za celý tým, protože to ocenění není jen mé, ale všech osmadvaceti lidí, kteří v restauraci pracují. Vím, že nemůžu selhat, což logicky přináší seboui stres, napětí a adrenalin. Ale mě to baví, beru to sportovně.


O udělování michelinských hvězd bylo natočena už řada filmů. Doopravdy o návštěvě gastronomické komise dopředu nevíte?
Opravdu ne. Oni navíc můžou přijít jednou, ale také třeba několikrát za měsíc, takže musíme udržovat kvalitu pokrmů a nápojů po celý rok. Je zajímavé, že pokud si restaurace udržuje vysokou kvalitu, stačí komisaři jedna návštěva ročně, ale pokud začnou mít o ní pochyby, tak restauraci navštíví vícekrát.

Radek KašpárekProč jste si vůbec vybral povolání kuchaře?
Asi rozhodlo to, že můj děda byl velice šikovným a uznávaným řezníkem. V mládí jsem ještě váhal i nad prací automechanika, ale nakonec asi vyhrály geny po dědečkovi a já se věnoval jídlu. Nejprve jsem se vyučil kuchařem a poté jsem si udělal ještě dvou nadstavbu zakončenou maturitou.

Jaké jídlo vám v mládí nejvíce chutnalo?
Říkal jsem tomu „máčkové polívky“. Tím jsem myslel omáčkové. Vysvětlení je snadné. V dětství jsme s rodiči jezdili prakticky každý víkend na túry do Beskyd. Musím přiznat, že mě to vůbec nebavilo. Jedinou motivací pro mě bylo, že jsem si na vrcholu kopce dal v horské chatě klasickou hustou polívku. Miloval jsem zelňačku, bramboračku a prakticky všechny husté omáčky.

Jak vypadá váš běžný jídelníček dnes?
V práci nestíhám vůbec jíst, takže můj jídelníček by byl asi špatným příkladem pro všechny nutriční odborníky a dietology. Nestíhám snídat. Moje první jídlo je na programu tak asi ve čtyři hodiny odpoledne, a když přijdu večer domů, tak bych vyjedl celou lednici. (směje se)


Na čem si opravdu pochutnáte?
Mám rád ryby, ale u nás je takový mýtus, že ryba musí být na pánvi doslova „umordovaná“. V naší restauraci připravujeme ryby při velmi nízké teplotě, třeba pstruha pouze deset minut při čtyřicetistupňové teplotě ve vodní lázni. Mám rád také různé kombinace vegetariánských jídel.

Radek KašpárekGastronomie se v posledních letech hodně proměnila…
Na „učňáku“ jsem měl štěstí, že jsem chodil na praxi, kde vařili klasická hotová jídla. V roce 2001 jsem odešel do Prahy a začínal jsem v pětihvězdičkovém hotelu. A to, co se tam vařilo, jsem viděl poprvé v životě. A i když jsem měl za sebou pět let studií a byl jsem premiantem, tak jsem znovu začínal od nuly.

Odkud berete náměty na stále nové a nové recepty?
Snažím se jednou měsíčně létat do Skandinávie nebo do Londýna, kde nabírám inspiraci v michelinských restauracích. Nekopíruji, pouze přemýšlím, jak něco podobného udělat z našich surovin.

Necháte se inspirovat recepty ze starých českých kuchařek?
Dá se říct, že některá jídla u nás ve Fieldu pocházejí ze staré dobré české kuchyně z dob první republiky. Jenom s tím rozdílem, že se jejich přípravu snažíme pojmout hodně moderně. Bohužel v období socialismu naše kuchyně dostala zabrat a asi jsme se dodnes z toho úplně nevzpamatovali, abychom se mohli v gastronomii rovnat Francii, Itálii či dalším špičkovým zemím v této oblasti.

PŘEDCHOZÍ
1/2
DALŠÍ

Autor: Břetislav Uhlář

23.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Strojní inženýři a projektanti 20 000 Kč Strojní inženýři projektanti, konstruktéři Konstrutér/ka. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z:18.8.2016, a:20.9.2018, volné pracovní místo pro zaměstnaneckou kartu, , Požadavky:VŠ technického směru případně SŠ s odpovídající praxí, Znalost práce s 3D CAD modeláři (používáme SolidWorks), Samostatnost, pečlivost, kreativitu, Přehled ve strojírenských technologiích, Anglický nebo německý jazyk (senior),Schopnost managementu projektu (senior), , Flexibilní pracovní doba,Plat 20.000 - 30.000 Kč (junior) a 30.000 - 40.000 Kč (senior),13. a 14. mzdu, Příspěvek na stravování, Vzdělávací kurzy podle zájmu, Malý pohodový kolektiv. Pracoviště: Mos technik, Jižní, č.p. 724, 742 35 Odry. Informace: Jaroslav Meduna, +420 602 729 019. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 22 000 Kč Reklamační referenti Servisní technici krbových kamen a krbových vložek. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 20.9.2018, Min. SŠ odb. vzděl. s mat. (nejlépe v oboru mechanik, stroj.zám. nebo automechanik), znalost svař. výhodou, schopnost čtení výkresové dokum., znalost AJ nebo NJ výhodou, dobrá uživatelská znalost práce s PC, ŘP skup. B, ochota cestovat, časová flexibilita, pečlivost a důslednost, odolnost vůči stresu, komunikační schopnosti., Pracovní náplň: zaškolení na stř. montáže a osvojení si techniky konstrukčního zpracování krbových kamen a krbových vložek ve výrobě - cca 3 měsíce, příjem, vyhodnocení a vyřiz.zákaznických reklamací, provádění serv. činností a oprav KK a KV u zákazníků, komunikace a řešení problémů se zákazníky a obch. partnery v rámci péče o zákazníky, plnění úkolů v rámci servisní dílny (opravy, rekonstrukce, dílenské práce apod.), Pracovní poměr na dobu určitou - možnost prodloužení pracovního poměru na dobu určitou, příp. změna na dobu NEURČITOU., Výhody: 5 týdnů dovolené, stravenky v hodnotě 80,- Kč, meziroční odměny, možnost živ.pojištění, , Přihlášku, vč. strukturovaného životopisu, zašlete na pers. odd. do 30. 9. 2018., Kontakt: Mgr. Svatoslava Machačová, tel.: 517 075 813,od 7.00-13.30 hod. e-mail: machacova.svatoslava@romotop.cz nebo osobně na adrese firmy v pracovní dny v době od 7:00 do 13:30hodin. Pracoviště: Romotop spol. s r.o., Komenského, č.p. 325, 742 01 Suchdol nad Odrou. Informace: Svatoslava Macháčová, +420 517 075 813. Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 12 200 Kč Pěstitelé zemědělských plodin. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: z:23.9.2016, a:19.9.2018, místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu. Osobně,každou středu od 8:00 - 10:00., , Jedná se o sběr žampionů ve sběrných kójích. Jde o práci ve výškách. Nepravidelná pracovní doba dle harmonogramu výroby včetně sobot, nedělí a svátků. Práce je vhodná pro manuálně zručné pracovníky a je placena v úkolové mzdě.. Pracoviště: Jefin plus, spol. s r.o., 743 01 Bílovec 1. Informace: Jana Nováková, +420 731 483 813. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 20 500 Kč Obsluha vysokozdvižných a jiných vozíků a skladníci Obsluha VZV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20500 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: z: 4.9.2018 Pracovní místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu., , Požadavky: Platný průkaz na VZV podmínkou, Praxe s řízením VZV, Praxe ve skladovém hospodářství výhodou, Manuální zručnost, časová flexibilita, spolehlivost, Ochota pracovat ve směnném provozu, Náplň práce: Obsluha VZV, Manipulace se zbožím, Zadávání dat do skladového programu, Práce se čtečkou, Nabízíme: náborový příspěvek až do výše 10.000,- Kč, příspěvek na životní pojištění po roce zaměstnání 1.500,- Kč, dotované stravování, 25 dní dovolené, zvýhodněné ceny dodávky elektřiny a zemního plynu, zvýhodněné podmínky mobilního operátora, bezplatné právní a finanční poradenství, odměna při významném pracovním výročí a životním jubileu., Kontakt: Bc. Tereza Birošíková, 556 768 687, 603 309 636, email: birosikova@ncline.cz. Pracoviště: Nc line a.s. - pracoviště suchdol nad odrou, Komenského, č.p. 233, 742 01 Suchdol nad Odrou. Informace: Tereza Birošíková, +420 603 309 636.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
53

Sněmovní komise k OKD vyslechla europoslance Evžena Tošenovského

Tento balíček s nebezpečnou drogou zajistili policisté.
20

Smrtící drogy na Ostravsku distribuoval i školák. Vzhledem k věku nebude stíhán

Vlakové neštěstí ve Studénce: soud v Ostravě zřejmě zrušil zprošťující verdikt

Tragédie ve Studénce ze srpna 2008 se pravděpodobně vrací k novému projednání.

Spor o kůrovce na Rejvízu: odmítají kácení i chemii

FOTOGALERIE/ Kůrovec už dorazil do rezervace Rejvíz, která patří mezi čtyři nejcennější lokality Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky. Bylo správné tam povolit kácení a použití pesticidů?

Nové centrum v Ostravě nabízí firmám koboty. Umí spolupracovat s člověkem

FOTOGALERIE/ Zatímco úkolem robota je nahradit pracovníka, takzvaný kolaborativní robot neboli kobot umí dělat s člověkem takzvaně ruku v ruce. Nové centrum s koboty bylo otevřeno v prostorách Moravskoslezského inovačního centra.  

Hokejisté Studénky jdou do boje! Obhájce je však stále bez stadionu

V minulé sezoně si i bez vlastního stadionu došli pro titul v Krajské lize, ale druholigové boje se jich v novém ročníku týkat nebudou. Hokejisté Studénky budou nadále součástí Krajské ligy, kterou opustily celky Orlové, která právě od Studénky dostala druholigovou licenci, a B týmu Poruby, který po roce ukončil svou činnost. Nováčkem je pak znovuzrozená Karviná.  

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT