VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když přijdu večer domů, vyjedl bych celou lednici

ROZHOVOR/ Říká v rozhovoru pro Deník vyhlášený michelinský šéfkuchař a ostravský rodák Radek Kašpárek.

23.6.2018
SDÍLEJ:

Radek KašpárekFoto: Deník / Pavel Sonnek

V České republice jsou pouze dvě restaurace (La Degustation Boheme Burgeoise a Field), které se mohou pyšnit nejvyšším kuchařským oceněním – michelinskou hvězdou. V jedné z nich, pražské restauraci Field, působí v roli šéfkuchaře ostravský rodák Radek Kašpárek.

Můžete váš podnik představit. Co vaříte v restauraci Field?
Máme vlastní kuchyň, která staví na českých surovinách od našich dodavatelůz různých regionů, podporujeme české farmáře, ale dáváme tomu trošku skandinávský prvek. Necháváme vyniknout přírodní věci a nebojíme se kombinovat všechny chutě na jednom talíři, což je asi jeden z důvodů proč, že je tato restaurace tak úspěšná.

Co to pro vás znamená obhajovat michelinskou hvězdu?
Je to v každém případě hodně zvláštní pocit obhajovat získanou hvězdu. Cítím velkou odpovědnost za celý tým, protože to ocenění není jen mé, ale všech osmadvaceti lidí, kteří v restauraci pracují. Vím, že nemůžu selhat, což logicky přináší seboui stres, napětí a adrenalin. Ale mě to baví, beru to sportovně.


O udělování michelinských hvězd bylo natočena už řada filmů. Doopravdy o návštěvě gastronomické komise dopředu nevíte?
Opravdu ne. Oni navíc můžou přijít jednou, ale také třeba několikrát za měsíc, takže musíme udržovat kvalitu pokrmů a nápojů po celý rok. Je zajímavé, že pokud si restaurace udržuje vysokou kvalitu, stačí komisaři jedna návštěva ročně, ale pokud začnou mít o ní pochyby, tak restauraci navštíví vícekrát.

Radek KašpárekProč jste si vůbec vybral povolání kuchaře?
Asi rozhodlo to, že můj děda byl velice šikovným a uznávaným řezníkem. V mládí jsem ještě váhal i nad prací automechanika, ale nakonec asi vyhrály geny po dědečkovi a já se věnoval jídlu. Nejprve jsem se vyučil kuchařem a poté jsem si udělal ještě dvou nadstavbu zakončenou maturitou.

Jaké jídlo vám v mládí nejvíce chutnalo?
Říkal jsem tomu „máčkové polívky“. Tím jsem myslel omáčkové. Vysvětlení je snadné. V dětství jsme s rodiči jezdili prakticky každý víkend na túry do Beskyd. Musím přiznat, že mě to vůbec nebavilo. Jedinou motivací pro mě bylo, že jsem si na vrcholu kopce dal v horské chatě klasickou hustou polívku. Miloval jsem zelňačku, bramboračku a prakticky všechny husté omáčky.

Jak vypadá váš běžný jídelníček dnes?
V práci nestíhám vůbec jíst, takže můj jídelníček by byl asi špatným příkladem pro všechny nutriční odborníky a dietology. Nestíhám snídat. Moje první jídlo je na programu tak asi ve čtyři hodiny odpoledne, a když přijdu večer domů, tak bych vyjedl celou lednici. (směje se)


Na čem si opravdu pochutnáte?
Mám rád ryby, ale u nás je takový mýtus, že ryba musí být na pánvi doslova „umordovaná“. V naší restauraci připravujeme ryby při velmi nízké teplotě, třeba pstruha pouze deset minut při čtyřicetistupňové teplotě ve vodní lázni. Mám rád také různé kombinace vegetariánských jídel.

Radek KašpárekGastronomie se v posledních letech hodně proměnila…
Na „učňáku“ jsem měl štěstí, že jsem chodil na praxi, kde vařili klasická hotová jídla. V roce 2001 jsem odešel do Prahy a začínal jsem v pětihvězdičkovém hotelu. A to, co se tam vařilo, jsem viděl poprvé v životě. A i když jsem měl za sebou pět let studií a byl jsem premiantem, tak jsem znovu začínal od nuly.

Odkud berete náměty na stále nové a nové recepty?
Snažím se jednou měsíčně létat do Skandinávie nebo do Londýna, kde nabírám inspiraci v michelinských restauracích. Nekopíruji, pouze přemýšlím, jak něco podobného udělat z našich surovin.

Necháte se inspirovat recepty ze starých českých kuchařek?
Dá se říct, že některá jídla u nás ve Fieldu pocházejí ze staré dobré české kuchyně z dob první republiky. Jenom s tím rozdílem, že se jejich přípravu snažíme pojmout hodně moderně. Bohužel v období socialismu naše kuchyně dostala zabrat a asi jsme se dodnes z toho úplně nevzpamatovali, abychom se mohli v gastronomii rovnat Francii, Itálii či dalším špičkovým zemím v této oblasti.

PŘEDCHOZÍ
1/2
DALŠÍ

Autor: Břetislav Uhlář

23.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 17 000 Kč Manipulační dělníci ve výrobě Operátoři výroby + kontroloři dílů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Z:24.9.2018.A:8.11.2018. Místo výkonu práce Bílovec.Vhodné i pro osoby se zdravotním postižením s maximálně 2. stupněm invalidity. Náplň práce: Jedná se o jednoduchou práci operátora výroby při navěšování dílů na výrobní linku. Součástí pracovníka může být i vstupní a výstupní kontrola povrchově upravených dílců. Nabízíme: Práci na HPP s možnosti dalšího profesního vzdělávání, profesní i osobní růst v návaznosti na schopnosti zaměstnance, mzdové ohodnocení dle dohody, 5 týdnu dovolené, příspěvek na stravování. Náborový příspěvek 5.000,- Kč po 3 měsících odpracované pracovní doby. Osobní kontakt na výše uvedené adrese v úterý a čtvrtek v čase 8:00 - 10:00 hodin. Telefonický kontakt od pondělí do pátku v čase 8:00 - 14:00 hodin.. Pracoviště: Massag, a.s., Opavská, č.p. 272, 743 01 Bílovec 1. Informace: Petr Jaroš, +420 602 524 333. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 6 460 Kč Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6460 kč, mzda max. 7875 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z: 8.11.2018 Pracovní úvazek 4,5 hodiny denně. Běžné provádění úklidových prací včetně mytí oken. Pracovní doba v odpoledních hodinách, tuto je možno dohodnout., Nabízíme: 5 dnů dovolené navíc (celkem 25), indispoziční volno 5 dnů, příspěvky na rekreaci, příspěvky na dětskou rekreaci, penzijní připojištění, další výhody FKSP., Kontakt: Jaroslav Kamas, telefonicky v době od 8:00 do 14:00 hodin na č.: 974 735 240 (při nepřítomnosti volat opakovaně), písemně na email: jaroslav.kamas@pcr.cz. Pracoviště: Krajské ředitelství policie msk - územní odbor nový jičín, Svatopluka Čecha, č.p. 1727, 741 01 Nový Jičín 1. Informace: Jaroslav Kamas, +420 974 735 240. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka rychlého občerstvení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 23.11.2017; a: 9.11.2018; jedná se o přípravu a prodej pokrmů (hamburgerů a ostatních surovin); požadavky: zdravotní průkaz; v případě zájmu kontaktujte p. Mikesku telefonicky nebo emailem. Pracoviště: Daniel mikeska - burger house, Františka Palackého, č.p. 1870, 744 01 Frenštát pod Radhoštěm. Informace: Daniel Mikeska, +420 736 262 617. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 14 000 Kč Pomocní kuchaři Pomocní kuchaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 7.11.2018 Pracovní místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu, Místa výkonu práce: Nový Jičín, OC Tabačka, Přemyslovců 2252/1, Přerov, OC Galerie Přerov, Čechova 929/26, Výběrové řízení proběhne v pondělí 19.11.2018 od 10:00 do 11:00 hodin na pracovišti v Novém Jičíně - OC Tabačka, Přemyslovců 2252/1, , Hledáme spolehlivého a zodpovědného pomocného kuchaře do asijského bistra. Zkušenosti s prací v kuchyni, příprava masa, zeleniny, mořských ryb, asijských omáček. Chtít naučit se nové věci, odolnost vůči stresu. Smysl pro pořádek a píle nutné!, Zaměstnanecké výhody: podnikové stravování, prélie, příspěvky na ubytování, Kontakt: telefonicky v době od 9:00 do 11:00 hodin na č.: 773 982 885, písemně na email: NGOX.APE@GMAIL.COM. Pracoviště: Golden riviera investment s.r.o. - oc tabačka, Přemyslovců, č.p. 2252, 741 01 Nový Jičín 1. Informace: PHUONG NGOC NGUYEN, +420 773 982 885.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policistka odešla od soudu s podmíněným trestem a zákazem práce u policie.

Policistka podle soudu porušila zákon. Musí svléknout uniformu

S pracemi na zhruba tři sta metrů dlouhém úseku dálnice D47 začali v těchto dnech pracovníci stavební firmy Colas.
6

ŘSD odstartovalo provizorní opravu vlnící se dálnice, čeká se na soud o miliardy

Kapela Lucie opět na scéně

Ostrava - Kapela Lucie v úterý 13. listopadu 2018 zahájí své koncertní turné. Na osmi zastávkách zahraje nejen své největší hity, ale také skladby z nového alba EvoLucie. To vydali po 16 letech.

Internetový podvod: Dívka naposílala půl milionu "vojákovi z USA"

Lidé bděte, komunikace na internetu je stále plná i nejrůznějších podvodníků, kteří z důvěřivých obětí dokáží vylákat pod často až neuvěřitelnými legendami hodně vysoké částky. O více jak půl milionu korun nyní přišla pětadvacetiletá žena z Karvinska, kterou na internetu obalamutil údajný americký voják.

Socha Svobody na Moravě a taneční rekord v Brně: prohlédněte si videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 9. až 11. listopadu 2018.

Přichází čas Svatomartinských vín

Už v neděli se budou otevírat lahve s mladým vínem z jižní Moravy. „Jde o vína, svěží, lehká a ovocitá, která sice zrála zatím jen pár týdnů, ale už stačila získat svůj osobitý charakter, a proto jsou příjemně pitelná,“ říká sommeliér David Ludín z vinotéky Modré Hory.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT