Kolony vozidel lze očekávat hlavně na silnici I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Bílou, kde se silničáři o prázdninách pustili do stavebních prací ve Starých Hamrech. Kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem tam v kombinaci s hustou dopravou způsobuje zejména o víkendu ve vytížených hodinách dlouhé kolony. Dlouhodobé omezení je na stejné silnici také ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde se opravují mosty.

Příliš si motoristé nepomůžou ani s případnou jízdou přes Bečvy. Na Prostřední Bečvě se od poloviny srpna až do konce září jezdí kvůli stavebním pracím kyvadlově jedním pruhem.

Beskydskou sedmičku čeká už desátý ročník.
10. ročník Beskydské sedmičky: Poprvé také závod jednotlivců

A když už se motorista toužící po přírodě dostane do cílového místa, problém může být s parkováním – u silnic se totiž hromadí odstavená auta houbařů. Právě okolí přehrady Šance a Bumbálky patří k vyhledávaným houbařským lokalitám. Sociální sítě se v posledních dnech plní fotografiemi plných košíků, mnozí houbaři ale po sobě zanechávají spoušť.

„Minulý týden jsem byl na Velkém Potoku u Starých Hamer a v lese byl binec, plechovky od piva, plastové láhve, vlhčené ubrousky a spoustu rozkopaných hřibů,“ postěžoval si jeden z houbařů.

Tradiční nával lidí lze očekávat i v oblasti Lysé hory. O víkendech si na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd v případě hezkého počasí běžně vyšlápne až několik tisíc lidí za den. V sobotu navíc bude Lysá hora mezizastávkou tří tisícovek účastníků závodu Beskydská sedmička. Pořadatelé B7 museli tento rok upravit podobu trasy, aby vyšli vstříc CHKO Beskydy. V itineráři proto chybí vrchol Travný, který je mimo jiné domovem pro kriticky ohroženého tetřeva hlušce.

Závod BZ zavede sportovce také na Smrk, kde obvykle bývá v porovnání s Lysou horou klid.

Mnoho stovek lidí vyrazí pod Lysou horu i na sobotní koncert Michala Hrůzy v rámci festivalu Beskydské hudební léto, který se koná v areálu penzionu Sluníčko v Ostravici. Celodenní kulturně-společenská akce se chystá v lokalitě horského hřebene Gruň ve Starých Hamrech.

Opravy ve škole, ilustrační foto.
Delší prázdniny. Školní rok někde začne později