Jak zásadně zdramatizuje kompletní roční uzavírka Výškovických mostů dopravu ve městě, zjišťujeme už ve Staré Bělé!

Až příliš mnoho lidí si řeklo, že objízdné trasy vytyčené ostravským magistrátem (investorem rekonstrukce je Moravskoslezský kraj) budou zašpuntované, a tak z Výškovic vyrazili opačným směrem na Starou Bělou. Výsledek?

Téměř nehybná kilometrová kolona od křižovatky Plzeňské ulice s Mitrovickou až pod starobělský úřad. Pro nás naštěstí jen v protisměru.

Rekonstrukce mostů ve Výškovické ulici v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Rekonstrukce mostů ve Výškovické ulici v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Pěkná kolona, že?“ směje se smutně později do telefonu tamní starosta Mojmír Krejčíček a vzápětí dodává, že ten den řinčení telefonů na úřadě neustalo. „S městskou policií řeším, že nám bude muset asistovat na přechodech,“ dodává Krejčíček.

JEDNO KUDY

Samotná Výškovická ulice nedaleko inkriminovaného místa vypadá zprvu přívětivě. Ale nedejte na první pohled. Ať už se vydáte přes Čujkovovu nebo Pavlovovu ulici, je to opravdu jedno, optimismus řidiče nakonec stejně opustí a uteče někam na městskou hromadnou dopravu.

Rekonstrukce mostů ve Výškovické ulici v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Provizorní tramvajová trať na již postavených západních Výškovických mostech je totiž na následujících asi 365 dní nejjednodušší a nejrychlejší volbou dopravy. Jinak přes ně projedou už jen autobusy a vozidla integrovaného záchranného systému.

Špatná statika a stav betonových pilířů, obnažené výztuže a zvýšená koroze - to byly hlavní důvody, proč se začalo v roce 2017 s opravou nevyhovujících mostů přes Rudnou ulici v Ostravě. Ilustrační foto..
A je to tady! Řidiče v Ostravě-Jihu čeká peklo. Výškovice odříznou na celý rok!

„Lákat lidi do MHD? Ano, ale ne takhle! Ať raději začnou zakázky soutěžit na rychlost, a ne jen cenu,“ dočtete se v těchto dnech běžně na sociálních sítích, kde dochází k třecím plochám mezi zastánci hromadné a individuální dopravy. A dočtete se také četná upozornění, že se zpožděními několika desítek minut je třeba počítat i u autobusových linek projíždějících Náměstím SNP před Akordem, které v kolonách uvíznou.

Zácpy se však tvoří i v řadě úzkých sídlištních ulic mezi Bělským lesem a takzvanou Polaneckou spojkou. Každý se snaží přijít na svou trasu, kde si vypomůže byť jen o několik aut kupředu. V konečném důsledku je to ale jedno, protože v Horní a Plzeňské ulici čeká zástup dalších řidičů. Třeba od kruhového objezdu v Hrabůvce po úřad městského obvodu Jih.

Přepadená banka na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě
Přepadení banky v Porubě. Bankovního úředníka dodnes děsí lidé s kšiltovkou
V pondělí 3. června kolem 17. hodiny vycházel z komínu v Moravských chemických závodech (MCHZ) v Ostravě podivný červenožlutý kouř.
Děsivý kouř nad Ostravou? Porucha v chemičce!