„Posoudili jsme vliv záměru na životní prostředí a vydali pro všechny navržené varianty nesouhlasné závazné stanovisko,“ informovala krajská mluvčí Nikola Birklenová. V potaz byly brány i připomínky veřejnosti. Těch došlo třiadvacet, přičemž jednu z nich podepsalo 137 lidí z Radvanic a Bartovic.

V obvodě se proti polní skládce uhlí zvedla obrovská vlna nevole a zástupci ArcelorMittal se marně snažili na veřejném projednávání této stavby vysvětlovat své úmysly. Ale veřejnost z lokality, kde se hodnoty prachu dlouhodobě pohybují nad tolerovanými limity, jim nevěřila. Nechtěla ani gram prachu navíc!

„Jako zástupce jediné instituce, která byla a stále je proti skládce, i občan Radvanic a Bartovic rozhodnutí kraje vítám. A děkuji lidem, co se nebáli vyslovit veřejně svůj názor,“ řekl zdejší místostarosta Aleš Boháč. Vyslovil však obavy, že boj nekončí, jelikož se firma proti negativnímu stanovisku zřejmě odvolá.

Zásoby suroviny skladuje ArcelorMittal v souladu se stavebním povolením, které ale nespecifikuje ukládané množství.
Čisté nebe: Třicet malých stromků prachu nezabrání
Veřejné projednání návrhu plánované skládky uhlí od firmy ArcelorMittal, která má stát na území Ostravy-Bartovic.
Lidé z Radvanic a Bartovic: Ani gram znečištění navíc!

„Není jednoznačně prokázáno, že společenský zájem uskutečnit tento záměr významně převažuje nad veřejným zájmem ochrany životního prostředí a zdraví,“ uvedl Jan Filgas z krajského odboru životního prostředí a zemědělství. V řízení EIA podle něj chyběly i některé údaje o provozu skládky a rizicích.

Náměstkyně hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Jana Uvírová podotkla, že vliv skládky na život obyvatel v okolí může být podstatný. Mluvčí ocelářské a hutní firmy Barbora Černá Dvořáková vzkázala, že negativní stanovisko očekávali. Co dále, se rozhodnou po prostudování odůvodnění.

Ostravské laguny. Ilustrační foto.
Za extrémní zápach v Ostravě prý mohou laguny. Těžaři nesouhlasí

„Názor krajského úřadu podle nás nerespektuje závěry odborných stanovisek, která jsou součástí dokumentace EIA. Projekt skládky je v souladu s územním plánem města Ostravy,“ upozornila mluvčí firmy. A poukázala na fakt, že když vedle budovala stejnou skládku uhlí jiná společnost, povolili jí to bez problémů.

Černá Dvořáková též zopakovala argumenty podniku zejména fakty, že v předchozích dvou letech dobrovolně nad rámec zákona snižovali emise (až o 500 tun ročně) a že kompenzační opatření v souvislosti se skládkou je ještě sníží. „Potřebujeme ji, těžaři nejsou schopni dodávat uhlí tak jako dříve,“ doplnila.

Zásoby suroviny skladuje ArcelorMittal v souladu se stavebním povolením, které ale nespecifikuje ukládané množství.
Zaprášený ostravský obvod odmítá novou skládku uhlí