Třiadevadesáti hlasy ze sto čtyřiceti byl na konferenci moravskoslezských sociálních demokratů v Havířově na Karvinsku zvolen novým předsedou Miroslav Novák. Ve funkci tak nahradí současného primátora Ostravy Petra Kajnara. Jeho jediným protikandidátem byl místostarosta Rýmařova Jaroslav Kala ten ale získal jen devětatřicet hlasů.

Místopředsedy se podle Miroslava Nováka stali primátor Karviné Tomáš Hanzl, starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza, náměstek hejtmana Martin Sikora, krajský zastupitel Ctibor Vajda a poslanci Ladislav Velebný a Dana Váhalová.

Ano pro Sobotku

„Konference téměř jednohlasně přijala usnesení, ve kterém vyjádřila podporu předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi a dále vyzvala ústřední výkonný výbor, který bude tuto neděli, k vytvoření jednotného vyjednávacího týmu k sestavení vlády pod vedením předsedy Bohuslava Sobotky," řekl včera Deníku Miroslav Novák.

Doplnil také další usnesení. „Krajská konference podpořila členy předsednictva, kteří nehlasovali pro výzvu k rezignaci předsedy a nehlasovali o zvolení vyjednávacího týmu bez předsedy Sobotky. Zbylé členy předsednictva vyzývá, aby rezignovali na své funkce v předsednictvu strany. Krajská konference dále vyzývá představitele ČSSD, kteří lhali o svých povolebních jednáních, Michala Haška, Jeronýma Tejce, Milana Chovance a Zdeňka Škromacha, aby vyvodili osobní odpovědnost z tohoto jednání a rezignovali na své stranické funkce," dodal Miroslav Novák.

Došlo i na rezignaci

Místo Lumíra Palyzy se měl stát jedním z místopředsedů poslanec Adam Rykala. Vzhledem k tomu, že ve volbě místopředsedy krajského výkonného výboru získal jen 51 % hlasů, rozhodl se rezignovat na funkce ve vedení strany. „Zároveň jsem se rozhodl místo sebe podpořit kandidaturu starosty Ostravy-Poruby Lumíra Palyzy na místopředsedu krajského výkonného výboru, který tak bude zastupovat v předsednictvu krajského výkonného výboru ostravskou ČSSD. Rezignační dopis jsem předal do rukou předsedy Sobotky a ten ho přijal," uvedl šéf ostravských sociálních demokratů Rykala s tím, že svou rezignací vyvodil odpovědnost za hlasování na předsednictvu sociální demokracie.