Mají za sebou úspěšné tři roky, přesto Kamil Vašťák, vedoucí 11. oddělení obecní kriminality Městského ředitelství Ostrava, zkráceně a laicky řečeno toxi týmu, konstatuje:

„Nad užíváním a výrobou drog nejsme schopni nikdy zvítězit. Kdo z nás by do toho šel s jiným očekáváním, bude zklamaný. Naším cílem je každopádně výrobcům drog a dealerům alespoň co nejvíce škodit,“ říká Vašťák.

A za první tři roky existence týmu, jemuž velí, se to daří poměrně zdatně. Jen loni kriminalisté z 11. oddělení odhalili dvacet varen, devět pěstíren a zatkli stovku podezřelých.

A po prvních sedmi měsících letošního roku mají našlápnuto k ještě lepším statistikám. Ze světa sprovodili už osmnáct varen, pět pěstíren a dopadli na 69 podezřelých.

Policie na místě zajistila laboratorní vybavení i další věci.
Policisté v Ostravě přistihli výrobce přímo při vaření drogy

DESET KILO PERVITINU

Byť ani něžné pohlaví není v tomto „oboru“ výjimkou, většinou jde stále o muže. Stejně jako v jednom z posledních případů, kdy kriminalisté dopadli 39letého výrobce pervitinu z Ostravy, který je ve své podstatě držitelem rekordu.

Od prosince 2016 do listopadu 2017 uvařil této drogy na deset kilogramů! Větší množství vyrobené omamné či psychotropní látky toxi tým ještě nikomu neprokázal. Běžná várka se přitom pohybuje kolem dvou set gramů.

Není tak divu, že zadrženého už vzal soud do vazby. Ve vězení může strávit až 12 let. Plány měl přitom poněkud smělejší.

„Vypověděl, že s tím chtěl skončit a koupit si za ty peníze nějaký majetek (gram pervitinu lze prodat kolem 600 – 800 korun, pozn. red.). Prý to byla poslední várka,“ prozrazuje Vašťák reakci muže a zároveň jednu z tradičních odpovědí dopadených.

Jeden z pachatelů tam na statku choval drůbež, jako „přidruženou výrobu“ si pořídil pěstování marihuany. 
Z Polska vozili léky, z nich vyráběli pervitin, ten vyváželi i do Německa

POŽÁR A SMRT

Kriminalisté už zahájili i trestní stíhání dvojice mužů, kteří pěstovali konopí ve stanech s asi čtyřicítkou rostlin v bytech v Ostravě-Hrabůvce.

„Navzájem o sobě nevěděli, bydleli přitom tři sta metrů od sebe,“ zmiňuje kuriozitu kriminalista toxi týmu Radek Haršany.

Podomácká výroba drog přitom často skončí tragicky. Letos v květnu v jednom z ostravských sídlištních bytů, používaných jako varna pervitinu, došlo k požáru. Evakuováno bylo dvaatřicet lidí.

A dokonce smrtí to skončilo loni v září na obdobném místě, kdy se 44letý muž při výrobě pervitinu natolik popálil, že po několika týdnech v nemocnici zemřel.

I proto policisté dbají na důkladnou prevenci, mezi níž patří nejen besedy, ale i tematicky zaměřené policejní pohádky pro děti.

Snímek k článku Ostravské jaro 1968 v České televizi.
Ostravské jaro 1968 v České televizi
Představení kosterního modelu mamuta srstnatého v Zoologické zahradě Ostrava 15. srpna 2018.
Ostravská zoo odhalila model mamutí kostry