PERLIČKY OSTRAVSKÉHO ZLOČINU

Krýgl letí jako ptáček,
má to ale malý háček.
Piva plný téměř byl,
poldy málem přizabil.

U Okresního soudu v Ostravě se v těchto dnech řešil případ, ke kterému došlo vloni po skončení hokejového zápasu HC Torax Poruba a HC Zubr Přerov. Policisté doprovázeli fanoušky na ostravské vlakové nádraží, kde vytvořili kordon mezi porubskými a přerovskými příznivci.

Ti na sebe pokřikovali a vzájemně se vyzývali na souboje. Vzduchem létaly nadávky, ale nejen ony. Kde se vzala, tu se vzala nad hlavami aktérů prosvištěla pivní sklenice. A ne ledajaká. Byl to klasický těžký krýgl, navíc z velké části naplněný pěnivým mokem.

„Pozor!“ zakřičel policista, který „pivní bombu“ zaregistroval. „Když jsem slyšel varování, otočil jsem se,“ popsal situaci jeden z ochránců zákona, který stejně jako většina kolegů stačil uskočit do bezpečné vzdálenosti.

Jednoho z ochránců zákona však střepy zasáhly do nohy. Tím, kdo sklenici hodil, byl fanoušek Přerova.

Po zadržení prohlásil, že neútočil na policisty, ale na ostravské příznivce, kteří se ty přerovské snažili údajně napadnout. Soud ale pro jeho vysvětlení neměl pochopení a uznal ho vinným z násilí proti úřední osobě. A jelikož „krýgl“ není párátko, bylo jeho jednání kvalifikováno jako útok se zbraní.

A následoval trest osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na dvacet měsíců a dvouletý zákaz vstupu na hokej.

Historický snímek ostravského Dolu Hlubina.
Seriál Deníku: Důl Hlubina se proměnil v kulturní čtvrť Ostravy