VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Lysé se kuchtí i obsluhuje v moderním. Kyselica, hořká a pivo ale zůstávají

Šantán i Plesnivka už patří minulosti. Na vrcholu „beskydské královny“ nyní stojí chaty pojmenované po Petru Bezručovi a Emilu Zátopkovi.

12.8.2018
SDÍLEJ:

Lysou horu lidé preferují i kvůli nabídce pohostinských služeb.Foto: Deník/Pavel Sonnek

„Oba jsme v kultovním bufetu Šantán dělali brigády a pamatujeme i sousední turistickou ubytovnu nazývanou Plesnivka. Obojí šlo k zemi,“ popisují bratři Robin a Michal Kukuczkovi. První je v Bezručově chatě (obnovené Klubem českých turistů na místě Šantánu) provozním, druhý šéfkuchařem.

„Hory už si tu člověk při práci neužije. Stává se, že jsem v kuchyni od šesti od rána do jedenácti v noci,“ říká Michal s tím, že největší nával klientů zažívají v době od 11 do 14 hodin. Otevřeno mají ve všední dny už od osmi a o víkendech i svátcích od sedmi a ráno chodí skuteční turisté a přátelé Lysé hory.

Ti také nedají dopustit na zdejší gastronomickou klasiku: kyselicu, česnekačku, fazolačku i čočkovku. „Polévky jako něco lehčího do žaludku je tradice od časů Šantánu,“ uvádějí Kukuczkovi. A k nim si návštěvníci ze „staré školy“ poručí čepované pivo, hořký bylinný likér, slivovici, rum samotný nebo v čaji…

Jelikož i na Lysé hoře platí „Náš zákazník, náš pán!“, připravuje se v kuchyni Bezručovy chaty stále častěji smažený sýr s hranolky (poptávaný polskými turisty), zeleninové saláty či bezmasé pokrmy (žádané sportovci-vegetariány). A nejnovějším hitem se tady stává čepovaný birell s příchutí pomelo/grep.

„Některým přáním klientů ale nedokážeme vyhovět. Opravdu tady nemáme bazén a parkovat u chaty nebudou, povolenky ke vjezdu se nevydávají,“ vysvětluje provozní. Noclehy si v Bezručově chatě podle něj objednávají nejen páry vyhledávající romantiku, ale také party lidí chystají se nahoru za zábavou.

Ti, kteří do turistické chaty na Lysou horu jdou za prací, se vracejí po týdnu. „Bydlíme tady a střídáme se co sedm dní. V pondělí stálí zaměstnanci a v neděli brigádníci ti si pochvalují, že jim zůstává většina z vydělaných peněz. Nemají tu totiž moc příležitostí, kde je utratit,“ dodávají provozní se šéfkuchařem.

Lysá hora.

O klientelu v Bezručově chatě se stará denně minimálně deset lidí, a ti se mají skutečně co otáčet! Dlouhé fronty (někdy až ven) jsou běžné zde i v sousední chatě Emil Zátopek Maraton. Nejrychlejší občerstvení se nabízí ve stánku Tatranská vyhlídka, bohužel je též nejskromnější; především tekuté povahy.

S nejdůležitější tekutinou vodou je pak v nadmořské výšce 1323 metrů podle Kukuczkových nutné šetřit nejen ve flaškách turistů. „Pitná voda je z pramenu v asi tisícimetrové výšce pod vrcholem, užitková z našich nádrží na dešťovou vodu o obsahu pěti kubíků. Nejvíce jí spotřebují toalety,“ konstatují.

Lysou horu lidé preferují právě i kvůli škále pohostinských služeb. Nejvytíženější bývají víkendy v červenci a srpnu, vánoční svátky a poslední den roku. A ne všem se to líbí. „Lysou horu zprznili betonovými monstry a hospodami, aby nějaký český chudák náhodou nebyl na tři minuty bez piva,“ tvrdí Richard Halama.

Nedělejte bordel!
Fakt, že Lysá hora ztrácí kvůli davům návštěvníků své kouzlo a lidé už tady nemají tolik vyhledávaný horský klid a soukromí, by její milovníci s hořkostí snad překousli. Ale nepořádek, který se objevuje na turistických stezkách je rozpaluje doběla. „Hovada, noste si to domů!“ zlobí se Stanislav Rejn s tím, že každý výstup nasbírá plnou tašku smetí. „Nevyhazujte v přírodě bordel, jste lidi a ne prasata!“ přidává Jan Jelínek. „Potkáte mnoho v uvozovkách turistů, kteří bohužel neví, jak se chovat v lese, a proto o nich víte dlouho dopředu. A odpadky, ty nejsou dobrou vizitkou,“ konstatuje Marek Jerga.

Autor: Radek Luksza

Místo události:
12.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 14 000 Kč

Pomocní kuchaři Pomocní kuchaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 17.8.2018 , Kontakt: Ing. Lada.Buriánková, telefonicky ve dnech po až pá, v době od 7:00 do 15:00 hodin na č.: 602 333 224, písemně na email: lada.buriankova@nnj.agel.cz. Pracoviště: Nemocnice nový jičín a.s., Purkyňova, č.p. 2138, 741 01 Nový Jičín 1. Informace: Buriánková Lada, +420 602 333 224.

Výroba - Výroba Seřizovači 18 000 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů Obráběč - soustružník kovů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:29.11.2016.A:15.8.2018.Místo výkonu práce: Vítkovská 391, Odry. Požadavky: vyučení ve strojírenském nebo příbuzném oboru výhodou, znalost měření, čtení technické dokumentace, pečlivost, manuální zručnost, dobrá pracovní morálka. Nabízíme: k základnímu platu měsíční prémie, příspěvek na závodní stravování. Zájemci zasílejte životopisy na adresu společnosti nebo na e-mail: personalni@sum-odry.cz. Osobní pohovor proběhne na základě zaslaného životopisu.. Pracoviště: Sum odry, s.r.o., Slunečná, č.p. 970, 742 35 Odry. Informace: Andrea Pituchová, +420 556 763 566.

Výroba - Výroba Strojní inženýři a projektanti 40 000 Kč

Strojní inženýři projektanti, konstruktéři Konstruktéři. Požadované vzdělání: bakalářské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z:19.3.2018. a: 15.8.2018, místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu, zájem o občany z jiného státu EU, , Místo výkonu práce (adresa):Průmyslový park 302, Kopřivnice / 1.máje 2636, Rožnov pod Radhoštěm, , Vaše úkoly:, vývoji sedadlových systémů osobních automobilů a jejich komponent, tvorba 3D a 2D dokumentace k vyvíjeným produktům, technické a toleranční výpočty při konstrukci, spolupráce v rámci mezinárodního projektového týmu, technická realizace sériových změn, , Váš profil:, znalost 3D práce v CAD systému. CATIA V5 preferována., komunikativní znalost cizího jazyka (angličtina nebo němčina), schopnost se učit a tvůrčí myšlení, technická zručnost. , VŠ vzdělání v oboru strojírenství nebo odpovídající praxe., odborné znalosti nebo praxe v konstrukci mechatronických systémů., , Nabízíme:, práci v moderním pracovním prostředí , profesní růst, možnost zahraničních stáží , vstupní zaškolení v rámci plánu adaptace , podporu odborného a jazykového vzdělání a osobního rozvoje , dotované stravování ve vlastních prostorech , 5 týdnů dovolené , relokační balíček pod dobu 6 měsíců (podpora při hledání ubytování, platba ubytování), širokou škálu zaměstnaneckých benefitů (např. příspěvek na penzijní připojištění, podpora volnočasových a sportovních aktivit…), , Zájemci zasílejte své životopisy na e-mail: katerina.schenkerova@brose.com. Pracoviště: Brose cz spol. s r.o., Průmyslový park, č.p. 302, 742 21 Kopřivnice. Informace: Kateřina Schenkerová, +420 724 809 832.

Informační technologie - Informační technologie Administrátor 40 000 Kč

Systémoví administrátoři, správci počítačových sítí SYSTÉM ADMINISTRÁTOR SYSTÉMŮ EDI. Požadované vzdělání: bakalářské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: z:14.9.2016, a:15.8.2018, místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu, , Místo výkonu práce (adresa):Průmyslový park 302, Kopřivnice / 1.máje 2636, Rožnov pod Radhoštěm, , Vaše úkoly: , podpora a administrace EDI systémů (Axway TSIM / IBM Webspehere), nastavení nových EDI komunikací, podpora a řešení problémů nových řešení, podpora existujících EDI komunikací, kontrola logů a statusů EDI komunikací, monitorování, reportování, incident a Change management v souladu s ITSM , dokumentace dle Brose standardu, , Váš profil: , zkušenosti jako administrátor EDI nebo B2B řešení, znalosti technické části EDI podpory, znalost EDI komunikačních protokolů/standardů (EDIFACT, ANSI) , znalost EDI systémů propojených s SAP, znalost ERP systémů / SAP moduly (MM, SD), znalost ITSM(ITIL), anglický jazyk plynule, německý jazyk výhodou, , Nabízíme:, práci v moderním pracovním prostředí , profesní růst, možnost zahraničních stáží , vstupní zaškolení v rámci plánu adaptace , podporu odborného a jazykového vzdělání a osobního rozvoje , dotované stravování ve vlastních prostorech , 5 týdnů dovolené , relokační balíček pod dobu 6 měsíců (podpora při hledání ubytování, platba ubytování), širokou škálu zaměstnaneckých benefitů (např. příspěvek na penzijní připojištění, podpora volnočasových a sportovních aktivit…). Pracoviště: Brose cz spol. s r.o., Průmyslový park, č.p. 302, 742 21 Kopřivnice. Informace: Kateřina Schenkerová, +420 724 809 832.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
23

Úroda jablek je obrovská, moštárny už se rozjíždějí

Lysá hora, červenec 2018. Výstup na vrchol Beskyd absolvují každoročně statisíce turistů.
26

Návštěvnost Moravskoslezského kraje se zvýšila

Memoriál Jiřího Rašky letos připomene historický triumf

Frenštát pod Radhoštěm – Tři dny kvalitního skoku na lyžích nabídne již VII. ročník memoriálu Jiřího Rašky, který se ponese v duchu oslav 50 let od získání zlaté olympijské medaile, kterou frenštátský rodák získal olympijských hrách v Grenoblu.  

Kopřivnice se chystá na velké oslavy výročí

Letošní rok je pro Kopřivnici významný. Připomíná si sedmdesát let od svého povýšení na město a u té příležitosti se tam konaly, anebo teprve chystají zajímavé akce.

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

Účastníky memoriálu přijme starostka města

Představitele Mezinárodní lyžařské federace (FIS) a Českého svazu lyžařů, zástupce a trenéry 18 zúčastněných soutěžních týmů žen i mužů, zástupce organizačního výboru závodu, mistry světa ve skocích na lyžích Jaroslava Sakalu a Jiřího Parmu či vítěze světového poháru Jakuba Jandu, a další významné hosty přijme v pátek 17. srpna starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT