VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Lysé se kuchtí i obsluhuje v moderním. Kyselica, hořká a pivo ale zůstávají

Šantán i Plesnivka už patří minulosti. Na vrcholu „beskydské královny“ nyní stojí chaty pojmenované po Petru Bezručovi a Emilu Zátopkovi.

12.8.2018
SDÍLEJ:

Lysou horu lidé preferují i kvůli nabídce pohostinských služeb.Foto: Deník/Pavel Sonnek

„Oba jsme v kultovním bufetu Šantán dělali brigády a pamatujeme i sousední turistickou ubytovnu nazývanou Plesnivka. Obojí šlo k zemi,“ popisují bratři Robin a Michal Kukuczkovi. První je v Bezručově chatě (obnovené Klubem českých turistů na místě Šantánu) provozním, druhý šéfkuchařem.

„Hory už si tu člověk při práci neužije. Stává se, že jsem v kuchyni od šesti od rána do jedenácti v noci,“ říká Michal s tím, že největší nával klientů zažívají v době od 11 do 14 hodin. Otevřeno mají ve všední dny už od osmi a o víkendech i svátcích od sedmi a ráno chodí skuteční turisté a přátelé Lysé hory.

Ti také nedají dopustit na zdejší gastronomickou klasiku: kyselicu, česnekačku, fazolačku i čočkovku. „Polévky jako něco lehčího do žaludku je tradice od časů Šantánu,“ uvádějí Kukuczkovi. A k nim si návštěvníci ze „staré školy“ poručí čepované pivo, hořký bylinný likér, slivovici, rum samotný nebo v čaji…

Jelikož i na Lysé hoře platí „Náš zákazník, náš pán!“, připravuje se v kuchyni Bezručovy chaty stále častěji smažený sýr s hranolky (poptávaný polskými turisty), zeleninové saláty či bezmasé pokrmy (žádané sportovci-vegetariány). A nejnovějším hitem se tady stává čepovaný birell s příchutí pomelo/grep.

„Některým přáním klientů ale nedokážeme vyhovět. Opravdu tady nemáme bazén a parkovat u chaty nebudou, povolenky ke vjezdu se nevydávají,“ vysvětluje provozní. Noclehy si v Bezručově chatě podle něj objednávají nejen páry vyhledávající romantiku, ale také party lidí chystají se nahoru za zábavou.

Ti, kteří do turistické chaty na Lysou horu jdou za prací, se vracejí po týdnu. „Bydlíme tady a střídáme se co sedm dní. V pondělí stálí zaměstnanci a v neděli brigádníci ti si pochvalují, že jim zůstává většina z vydělaných peněz. Nemají tu totiž moc příležitostí, kde je utratit,“ dodávají provozní se šéfkuchařem.

Lysá hora.

O klientelu v Bezručově chatě se stará denně minimálně deset lidí, a ti se mají skutečně co otáčet! Dlouhé fronty (někdy až ven) jsou běžné zde i v sousední chatě Emil Zátopek Maraton. Nejrychlejší občerstvení se nabízí ve stánku Tatranská vyhlídka, bohužel je též nejskromnější; především tekuté povahy.

S nejdůležitější tekutinou vodou je pak v nadmořské výšce 1323 metrů podle Kukuczkových nutné šetřit nejen ve flaškách turistů. „Pitná voda je z pramenu v asi tisícimetrové výšce pod vrcholem, užitková z našich nádrží na dešťovou vodu o obsahu pěti kubíků. Nejvíce jí spotřebují toalety,“ konstatují.

Lysou horu lidé preferují právě i kvůli škále pohostinských služeb. Nejvytíženější bývají víkendy v červenci a srpnu, vánoční svátky a poslední den roku. A ne všem se to líbí. „Lysou horu zprznili betonovými monstry a hospodami, aby nějaký český chudák náhodou nebyl na tři minuty bez piva,“ tvrdí Richard Halama.

Nedělejte bordel!
Fakt, že Lysá hora ztrácí kvůli davům návštěvníků své kouzlo a lidé už tady nemají tolik vyhledávaný horský klid a soukromí, by její milovníci s hořkostí snad překousli. Ale nepořádek, který se objevuje na turistických stezkách je rozpaluje doběla. „Hovada, noste si to domů!“ zlobí se Stanislav Rejn s tím, že každý výstup nasbírá plnou tašku smetí. „Nevyhazujte v přírodě bordel, jste lidi a ne prasata!“ přidává Jan Jelínek. „Potkáte mnoho v uvozovkách turistů, kteří bohužel neví, jak se chovat v lese, a proto o nich víte dlouho dopředu. A odpadky, ty nejsou dobrou vizitkou,“ konstatuje Marek Jerga.

Autor: Radek Luksza

Místo události:
12.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 25 000 Kč Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Servisní technik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Z:10.5.2018.A:18.10.2018. Po dohodě nástup možný ihned. Anglický jazyk aktivně, řidičský průkaz: skupina B, technické uvažování, ochota cestovat, vysoké pracovní nasazení, spolehlivost, komunikativní schopnosti. Praxe v technickém oboru výhodou. Náplň práce: Servisní práce u zákazníka, telefonická technická podpora zákazníkům, vedení evidence ND, testování výrobních zařízení, zpracování návodů dle anglické dokumentace, opravy a instalace zařízení. Zájemci mohou zasílat strukturovaný životopis na uvedenou emailovou adresu.. Pracoviště: Semper corporation, s.r.o., 2. května, č.p. 480, 742 13 Studénka 3. Informace: Monika Lazaridu, +420 737 104 240. Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 200 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků Dělníci v potravinářské výrobě. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15200 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Z:27.8.2018.A:17.10.2018. Místo výkonu práce Fulnek. Možnost plného pracovního poměru i zkráceného pracovního poměru. Vhodné i pro osoby se zdravotním postižením 2. i 3. stupně invalidity. Požadujeme: Zručnost, preciznost, chuť pracovat, komunikativnost, samostatnost, flexibilitu a schopnost týmové spolupráce.. Pracoviště: Heinz food a.s., 742 45 Fulnek 1. Informace: Renáta Heinz, . Výroba - Výroba Tiskaři 18 000 Kč Pracovníci přípravy tisku Pracovníci přípravy tisku. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: z: 2.5.2018 a: 17.10.2018 Volné pracovní místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu., , Vykonávání prací v tiskárně, např. nakládání nebo odebírání papíru od tiskového stroje, kontrola tisku za chodu stroje., Vykonávání náročnějších prací v tiskárně např. pomocník u velkoformátových tiskových strojů., Výhody: podnikové stravování, Kontakt: písemně na email: info@kmtisk.cz,. Pracoviště: Kaem tisk s.r.o., Sportovní, č.p. 481, 742 01 Suchdol nad Odrou. Informace: Kontakt:, . Potravinářství - Potravinářství Pekař 16 000 Kč Pekaři Pekaři/pomocníci pekaře. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 13. Poznámka: Z:20.10.2017.A:15.10.2018. Místo výkonu práce Lhotka., Místo vhodné i pro zaměstnaneckou kartu., , Osobní kontakt:na výše uvedené adrese, od pondělí do pátku v čase od 8:00 do 10:00 hodin.. Pracoviště: Pekařství illík, spol. s r. o., 743 01 Bílovec 1. Informace: Pavlína Ostřanská, +420 737 238 646.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jednání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem a primátorem Ostravy Tomášem Macurou o situaci ve FN Ostrava.
4

Ministr Adam Vojtěch v Ostravě nic nevyřešil

Policisté zajistili bezmála tisíc sáčků s nebezpečnou drogou. Nacházela se v šesti typech balení.
27

Smrtící drogy zřejmě pocházejí z Polska

Opravené prostory oživí vůně kávy, knih i barev

Vernisáž výstavy obrazů Jitky Škarohlídové a Petry Šípkové bude součástí dnešního slavnostního otevření prostor knihkupectví, kavárny a galerie MonAmi v nově zrekonstruované historické budově na Slezském náměstí v Bílovci.

Kdo drží Machytku?

Ostrava - Největší zdravotnické zařízení v regionu s 3300 zaměstnanci a obratem více než pět miliard korun čeká na verdikt ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha doslova jako na smilování.

Tragický rok na silnicích: umírá víc lidí. I kvůli uzavírkám a rekonstrukcím

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Zatímco v posledních třech letech počty obětí dopravních nehod klesaly, letos se trend obrátil: policisté hlásí už o 43 mrtvých víc než loni.

Ředitel ZOO Tábor: Zachraňte medvěda ze Vsetínska, vražda není nutná

Svůj názor na záchranu medvěda ze Vsetínska nám poslal do redakce Deníku také ředitel táborské zoologické zahrady Evžen Korec.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT