„Než vydám e-recept, trvá mi to déle, než tomu bylo u klasického receptu. Navíc znám i starší kolegy, kteří v práci s počítačem až tak zběhlí nejsou a pro které je už tato změna docela náročná,“ uvedla lékařka z okrajové části Ostravy, která si nepřála uvést své jméno.

Mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný uvedl, že po technické stránce je systém připraven.

„V průběhu prvních dnů byly vydány stovky receptů. Několik posledních lékařů řeší dotažení certifikátů pro umožnění vydávání elektronických receptů. Rovněž naše lékárna už v režimu e-receptů plně funguje, vydává léky vypsané našimi lékaři, ale rovněž e-recepty vydané externími lékaři,“ sdělil Tomáš Oborný.

Lucie se v Krnově 18. prosince představila jako Ježíškovo vnouče. Pomohla splnit vánoční přání panu Josefovi. O týden později zahynula v Tatrách na Slavkovském štítu.
Lucie, která pomohla splnit přání krnovského seniora, tragicky zahynula
Tělo mrtvé rysice Laury.
Beskydskou rysici zastřelil pytlák. Mláďata se nenašla

Mluvčí Městské nemocnice Ostrava Andrea Vojkovská uvedla, že v této nemocnici e-recepty používají v omezeném rozsahu už od roku 2014. „Do nového úložiště Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) má nyní přístup 71 z požadovaného počtu 265 lékařů Městské nemocnice Ostrava, dalších 149 žádostí o přístup prošlo kontrolou SÚKL a je předáno ke kontrole na Českou lékařskou komoru. Nyní čekáme na doručení přístupových údajů pro to, aby další lékaři mohli systém začít využívat,“ odpověděla Andrea Vojkovská. Jak dodala, bez rychlého vyřízení těchto žádostí o přístup jsou lékaři v nemocnici nadále nuceni vydávat recepty v ambulancích i v papírové formě. „Problematické je i nastavení systému pro externí lékaře sloužící na lékařské pohotovosti,“ dodala mluvčí Městské nemocnice Ostrava.

Irena Kiliková, vedoucí lékárny AGEL v hornické poliklinice Ostrava, je přesvědčena, že pacienti zavedení e-receptů nijak nepocítí. „Pro ně je důležité, aby na průvodce elektronického receptu nechyběl informativní kód,“ odpověděla vedoucí lékárny s tím, že občas se stává, že lékař provede opravu na papírové průvodce, ale zapomene ji zadat do centrálního uložiště. „Jedná se ale o výjimky a tyto případy se stanou spíše lékařům, kteří se do systému zapojovali na poslední chvíli,“ dodala Irena Kiliková.

Zároveň vyvrátila obavy některých starších pacientů, že k vyzvednutí e-receptu budou potřebovat chytrý telefon nebo počítač. „Opak je pravda, chytrý telefon může být totiž pomocníkem v případě, že člověk bude na dovolené a jeho lékař mu na dálku vypíše potřebný recept. Pak stačí, když dotyčnému lékař pošle kód prostřednictvím sms nebo e-mailu a pacient si lék může vyzvednout, aniž by musel do ordinace,“ upozornila Irena Kiliková.

Biskup František Václav Lobkowicz.
Biskup František Václav Lobkowicz slaví životní jubileum