„Jedeme bez omezení,“ vzkazuje Pavel Dobeš, vedoucí Letního koupaliště Ostrava-Poruba, co se opatření proti koronaviru týče. Narozdíl od jiných zařízení společnosti SAREZA zde pouštějí dovnitř návštěvníky bez toho, že by museli ukazovat potvrzení o negativním testu, absolvovaném očkování či prodělaném onemocnění.

Vizualizace. Takto by měl vypadat nový polyfunkční dům Křižovatka v křižovatce ulic Českobratrské a Nádražní v centru Ostravy.
V centru Ostravy má vyrůst další polyfunkční dům Křižovatka. Takto bude vypadat

Jen lidí zatím chodívá méně (mezi pěti až třemi stovkami denně) a v provozu tak ještě nejsou atrakce, zadní pokladna ani tamní stání pro auta. Čemuž ovšem odpovídá jednotné vstupné za sedmdesát korun.

„Dokončujeme opravu dětského brouzdaliště, od čtvrtku má být přístupné,“ poznamenává vedoucí.

Trénují na Řecko

Šárka s Lumírem ze sídliště ve Výškovicích si podle svých slov užívají „zaslouženého důchodu“ a na koupaliště, jemuž nikdo neříká jinak než Porubak, chodí od pondělí denně.

„Trénujeme na dovolenou v Řecku, letíme za tři týdny," usmívají se a dodávají, že voda má v půlce prvního červnového týdne fajn teplotu.

Jak to vidí plavčíci?

„V pátek měla osmnáct stupňů, jsem myslel, že mi upadne hlava," komentuje teplotu vody jeden z „mistrů plavčíků". Tedy zkušenějších záchranářů s delší praxí.

Postupně se otepluje také voda v hlavním plaveckém bazénu. V oddělení pro neplavce a děti se už pomalu šplhá ke třiadvacítce.

Letní koupaliště v Ostravě-Porubě, červen 2021.Letní koupaliště v Ostravě-Porubě, červen 2021.Zdroj: Foto pro Deník Jakub Hustopecký

„Asi to nedám,“ drkotá zuby Magda následující svou dceru Timeu s nezbytným nafukovacím kruhem ke skluzavkám dětského bazénu.

S další maminkou a její malou Evelínkou mají každopádně v dané chvíli neplavecký areál prakticky samy pro sebe. Protože je pořád vyučování, školní dětí a mládež tu nejsou…

Částečné zatmění Slunce v ranních hodinách 13. září 2015, Botswana, na okraji pouště Kalahari.
Měsíc nakousne Slunce. Za úplným zatměním je ale třeba cestovat

„Už to bude jen lepší, když nám na Medarda nezapršelo!“ nechává se slyšet Eva provozující s přítelem stánek Palm Beach navozující atmosféru francouzské riviéry. Na předchozí sezonu nemá dvakrát dobré vzpomínky právě kvůli humbuku okolo čínské nákazy. Na tu letošní chystá i novinku - sladké palačinky.

Hledání dětí je gratis

Letní koupaliště v Ostravě-Porubě, červen 2021.Letní koupaliště v Ostravě-Porubě, červen 2021.Zdroj: Foto pro Deník Vojtěch Vítek

Porubak má aktuálně „částečně“ otevřeno od 9 do 19 hodin. Když bude krásné počasí pokračovat a návštěvnost se zvyšovat, přidají se dosud neprovozované části.

Znovuotevřený krytý bazén SAREZA v Ostravě-Porubě, 2. června 2021.
Podívejte se: Oblíbený krytý bazén v Porubě otevřel. Ne každý ale může dovnitř

Návštěvníci také mohou využít možnosti vysílání rozhlasových vzkazů – za třicet korun. Hledání dětí touto cestou je gratis.